Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kuu­sa­mon kau­pun­ki ja seu­ra­kun­ta soittaa kai­kil­le yli 70-vuo­tiail­le asuk­kail­leen - var­mis­te­taan kotona pär­jää­mi­nen

Soittaa, soittaa, vaan mitään ei kuulu, vaikka yhteys on kännykän mukaan selvästi päällä.
Soittaa, soittaa, vaan mitään ei kuulu, vaikka yhteys on kännykän mukaan selvästi päällä.
Kuva: Jussi Leinonen

Kuusamon kaupungin ja seurakunnan työntekijät aloittavat kiirastorstaina soittokierroksen kaikille yli 70-vuotiaille kuusamolaisille, jotka eivät ole nykyisellään kaupungin palveluiden piirissä. Soittoringissä on yhteensä reilut parisenkymmentä kaupungin ja seurakunnan työntekijää. Soitot tulevat matkapuhelimista, joiden numeroissa ei ole yhtenäistä logiikkaa.

Kuusamon kaupunki on jo lähettänyt kaikkien yli 70-vuotiaiden kotiin kirjeen, jossa on paljon tietoa ja neuvoja poikkeusolojen ajaksi. Puheluilla halutaan kuulla kuntalaisen kuulumisia ja varmistaa, että ikääntyneet saavat apua ja tukea koteihinsa. Niille henkilöille, joita ei tavoiteta, laitetaan ensimmäisessä vaiheessa tekstiviesti ja yhteydenottopyyntö. Myös yksinäisyys otetaan puheluissa puheeksi. Jos puhelun aikana ilmenee, että ikääntynyt tarvitsee kotiinsa myös hoidollista apua, tullaan ikääntyneelle tekemään laajempi palvelutarpeen arviointi ikäihmisten palveluiden toimesta.

Mikäli henkilöä ei tavoiteta puhelimitse lainkaan, ilmoitetaan asiasta kaupungin palveluohjaukseen. Ensin soitetaan yli 90- ja yli 80-vuotialle, sen jälkeen kaikille yli 70-vuotiaille.

Kaupunki haluaa varmistaa yhteydenotoilla myös sen, etteivät ikääntyneet joudu huijausten kohteeksi. Haluamme muistuttaa ikääntyviä, että kaupungin palveluissa ei missään tilanteessa käydä hakemassa ikääntyneeltä rahaa tai pankkikorttia asioiden hoitamiseen, vaan annetut palvelut laskutetaan jälkikäteen kaupungin toimesta. Kaupungin suorittamissa soitoissa ei myöskään kysytä tunnuslukuja tai muita vastaavia salassa pidettäviä tietoja.

Yli 70-vuotiaita asukkaita on Kuusamossa hieman yli 3 000 ja heistä reilut 700 asukasta on tällä hetkellä jonkun kaupungin ikäihmisten säännöllisen palveluiden piirissä. Säännöllisten palveluiden asiakkaiden yhteydenotosta huolehtivat vastuutyöntekijät. Arvio on, että palveluiden ulkopuolella olevat noin 2 250 asukasta saadaan soiteltua läpi vappuun mennessä.