Juuri nyt: Ui­ma­nie­men­tien re­mon­tis­sa Po­siol­la pal­jas­tui iso öl­jy­va­hin­ko – ”Saas­tu­nut­ta maa-ai­nes­ta olemme pois­ta­neet ja ajaneet 20 kuor­ma-au­ton la­val­lis­ta pi­laan­tu­nei­den maa-ai­nes­ten kä­sit­te­ly­lai­tok­seen Kemiin”

Viikon kysymys: Onko vapetus eli säh­kö­tu­pa­koin­ti tuttu ilmiö? – Kerro ko­ke­muk­sis­ta­si viikon ky­sy­myk­seen

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Kuu­sa­mon kes­kus­tal­ta aloite po­ron­hoi­don ai­heut­ta­mien ris­ti­rii­to­jen rat­kai­se­mi­sek­si

-
Kuva: mikko halvari

Keskustan Kuusamon kunnallisjärjestön johtokunta on laatinut aloitteen puoluekokoukselle poronhoidon ristiriitojen selvittämiseksi.

Eteläisellä poronhoitoalueella on herättänyt keskustelua ristiriidat poronhoidon ja eräiden muiden elinkeinojen välillä. Poronhoito on Kuusamossa perinteinen elinkeino. Viime vuosina alueen vakituisten asukkaiden, maanviljelijöiden ja mökkiläisten keskuudessa on keskustelua herättänyt mahdollinen poronhoitolain tarkastelu, todetaan kunnallisjärjestön tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama parhaiden käytäntöjen neuvottelufoorumi on jo valmistelemassa asiaa. Neuvottelufoorumin tehtävänä on porotalouden harjoittajien ja muiden toimijoiden välisten ristiriistatilanteiden ennalta estäminen luomalla yhteisiä pelisääntöjä ja parhaita käytäntöjä. Foorumin tarkempi toimintasuunnitelma määritellään kevään 2018 kuluessa niin, että jo kesällä 2018 mahdollisia porotalouden ja muiden toimijoiden välisiä ongelmia varten on olemassa sovittuja ratkaisuja ja käytäntöjä.

Keskustan Kuusamon kunnallisjärjestö esittää puoluekokoukselle, että puolue ryhtyy viivyttelemättä etsimään ratkaisuja poronhoitoon liittyvien ristiriitojen vähentämiseksi eri elinkeinoja vastakkain asettelematta.

Selvityksessä tulee kuunnella ja huomioida alueen eri toimijoita ja foorumissa sovittuja linjauksia. Tällä aloitteella haluamme, että Keskusta on puolueena tulevaisuuden suunnannäyttäjä eri elinkeinojen rinnakkaiselossa ja mahdollistamisessa myös poronhoitoalueella.