Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

"Kuu­sa­mos­sa ih­me­tel­tiin, että mikä kum­ma­jai­nen tänne on tullut" - Lahja Koi­vu­ses­ta olisi voinut tulla seu­raa­va Schjerf­beck, mutta hän valitsi per­heen­sä ja Kuu­sa­mon

Kaupungin kokoelman helmet Lahja Koivusen tauluista ovat esillä maaliskuun ajan Kaamosgalleriassa. Koivunen mielletään Kuusamossa kukkataulujen tekijäksi, mutta hän on paljon muutakin.

Kitkajoki virtaa taulussa symboloiden eteenpäin menemistä. Naavakuuset, jotka esiintyvät useasti Koivusen tauluissa, reunustavat jokea. Uutta puolta taitelijasta Kitkajoki-taulussa edustavat kirkkaat ja valoisat värit.

– Minusta tässä näkyy usko siihen, että sota ja jälleenrakentaminen on suurin piirtein selätetty. Nyt mennään eteenpäin. Tässä näkyy myös aikuisen naisen itseluottamus; hän uskaltaa tuoda tänne keveitä, lempeitä ja vaaleita sävyjä, jotka aikaisemmin puuttuivat monista hänen töistään, Kuusamon kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen analysoi Koivusen taulua vuodelta 1956.

Ilo ja valo taulussa johtui siitäkin, että taidemaalari oli juuri saanut näyttelyn Strindbergin taidesalonkiin Helsinkiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.