Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Kuu­sa­mos­sa pil­ki­tään täyttä päätä – jäätä löytyy lam­mis­ta ja lah­dis­ta vaan tark­ka­na pitää olla ja paikat tuntea niin siikaa saattaa nousta

Tauno Kujala veti ylös siian. Espoolainen Jouni Kuosmanen (etualalla) ei ole ensimmäistä kertaa Heikkilässä siikapilkillä. Kuusamon Kirkkosaaren rannat olivat jäässä tiistaina.
Tauno Kujala veti ylös siian.
Tauno Kujala veti ylös siian.

Kymmenkunta pilkkijää kökötti jäällä Kuusamossa Heikkilän kanavan niskalla Kirpistöllä tiistaina iltapäivällä. Lahti oli jäätynyt päivää, paria aikaisemmin ja jäätä oli kanavan niskalla, sulan reunamilta lähtien 5-10 senttiä.

Videolla pilkitään siikaa lokakuun viimeisenä päivänä Kuusamossa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Siian pilkintää Kuusamossa

Oululainen Tauno Kujala oli käynyt samassa paikassa jo päivää aikaisemmin eli maanantaina.

– Mutta kyllä silloin piti tulla tähän aivan hiipimällä. Tuossa jäätyneessä sohjossa näkyvät vielä selvästi eiliset ahkion jäljet. Mutta kun maanantaina ja tiistain välisenä yönä oli pakkasta runsaat kymmenen astetta, niin kyllä tässä nyt pystyy turvallisesti pilkkimään. Ja pakkaset näyttävät vain jatkuvan.

Kujalalla on tuttu Kuusamossa ja häneltä oli tullut tietoa, että pilkkikelit alkavat olla käsillä. Kujala on käynyt Kuusamossa syksyisin siikapilkillä ainakin kymmenenä vuotena.

”Tässä on kova siikakanta.

– Tässä on kova siikakanta. Vaikka kalat ovat kääpiöityneitä, ne ovat silti aikuisia, koska kaloilla on mätiä. Maanantaina sain yli 70 siikaa ja tänään on tullut yli sata, kun olen pilkkinyt koko päivän. Osan kaloista paistan itse ja jaan niitä muille kotipuolessa.

Espoolainen Jouni Kuosmanen oli muutaman kaverinsa kanssa syksyisellä metsästys- ja kalastusretkellä ja tukikohtana oli mökki Suomulla.

– Olemme käyneet tässä siikapilkillä useampanakin syksynä, mutta monesti vasta marraskuun lopulla. Se on ollut liian myöhäinen ajankohta ja kutu on ollut jo silloin ohi. Nyt on otollinen aika ja tullaan varmasti uudelleenkin.

Kuusamolaiset Aila ja Veijo Heiskanen sanoivat tulleensa tiistaina katsastamaan että kestääkö jää. Ja näytti kestävän.

– Mutta mennään jäälle vain, jos se varmasti kestää, he sanoivat.

”Kävimme jo aikaisemmin eräällä pienellä lammella ahventa pilkkimässä.

– Kävimme jo aikaisemmin eräällä pienellä lammella ahventa pilkkimässä.

Heiskaset ovat käyneet Heikkilässä siikapilkillä ainakin viidentoista vuoden ajan, eivätkä koskaan ole menneet jäihin. Veijolla oli kelluntahaalarit ja Ailalla naskalit, kuten aina.

– Kyllä kai se tuo Veijo pelastaa, jos jäihin putoan, Aila Heiskanen veisteli.

Heiskaset saivat siikoja kärpäsentoukilla tasaiseen tahtiin ja aikoivat tehdä saaliista purkkikalaa ja ottaa mädin talteen.

Viime aikojen kovat pakkasyöt ovat jäädyttäneet vesistöjä. Ennusteiden mukaan pakkasyöt jatkuvat vielä muutaman päivän, mutta viikonvaihteessa on odotettavissa lauhempia säitä.