Talvikausi käyntiin: Katso Rukan ava­jais­päi­vän tun­nel­mia ku­va­gal­le­rias­ta

Toimittajalta: Jour­na­lis­mis­sa jut­tu­jen si­säl­töä ei keksitä hatusta heit­tä­mäl­lä

Seurasimme kertausharjoituksia: Niko veti vihreät ylle ja näki osan int­ti­ka­ve­reis­ta ensi kertaa pitkään aikaan

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Lä­hi­Ta­pio­lal­ta uusi Yh­teis­met­sä-pal­ve­lu, joka tarjoaa vai­vat­to­muut­ta – ta­voit­tee­na metsän parempi tuot­ta­mi­nen ja kestävä met­sän­hoi­to

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Kuva: Henripekka Kallio

LähiTapiola on perustanut ensimmäisenä finanssialan toimijana yhteismetsän, joka tarjoaa metsänhoidon ja -varallisuuden palvelua metsänomistajille.

Palvelu on tarkoitettu erityisesti niille metsänomistajille jotka eivät ole kiinnostuneita metsän hoitamisesta tai eivät osaa sitä. Tällaisia on yhtiön tiedotteen mukaan yksityismetsänomistajista kolmasosa.

LähiTapiolan arvion mukaan Suomen yksityisistä metsistä vähintään kaksi miljoonaa hehtaaria tuottaa heikosti, sillä metsissä ei tehdä riittäviä ja tarvittavia hoitotoimenpiteitä. Yksityisistä metsänomistajista vähintään 200 000 asuu kaukana omasta metsätilastaan.

– Haluamme tarjota metsänomistajille palvelua, jonka avulla he voivat saada metsänsä tuottamaan. Se tapahtuu vain oikea-aikaisesti ja ammattimaisesti hoidetussa metsässä, mikä jää tällä hetkellä liian monelta tekemättä, kommentoi LähiTapiolan maa- ja metsätalousliiketoiminnan johtaja Petri Pitkänen.

– Tavoitteenamme on olla kymmenessä vuodessa yksi Suomen suurimmista yksityismetsistä.

LähiTapiola Yhteismetsä maksaa siihen liittyvän metsäkiinteistön liittymiskulut ja liittymisen jälkeen osakkaan omat vastuut ja velvollisuudet metsänhoidosta päättyvät.

Yhteismetsän osakas saa vuosittaista tuottoa suhteessa yhteismetsän omistusosuuteensa. Osakkaalle tuotto on verovapaata. Yhtiön tiedotteen mukaan yhteismetsäjärjestely sopii myös esimerkiksi perikunnille.

Yhteismetsälaki velvoittaa, että yhteismetsää tulee käyttää ensi sijassa kestävän metsätalouden harjoittamiseen. Kestävä metsänhoito käsittää taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden.

– Terve ja hyvin hoidettu metsä kasvaa paremmin, sitoo hiiltä tehokkaammin ja kestää esimerkiksi sään tai tuhohyönteisten aiheuttamaa stressiä paremmin. Kun tämä on kunnossa, metsä myös tuottaa parhaiten, sanoo LähiTapiolan maa- ja metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.