Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lepän kukinta on alkanut Poh­jois-Suo­mes­sa – sii­te­pö­ly­mää­ris­tä en­nus­te­taan run­sai­ta

Tutkijat analysoivat siitepölykeräimen poimimia tietoja laboratoriossa. Mikroskoopilla näkyy lepän siitepölyä ja muita hiukkasia. Arkistokuva.
Tutkijat analysoivat siitepölykeräimen poimimia tietoja laboratoriossa. Mikroskoopilla näkyy lepän siitepölyä ja muita hiukkasia. Arkistokuva.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Lepän kukinta on alkanut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Asia käy ilmi Turun yliopiston viikoittaisesta siitepölytiedotteesta.

Tällä hetkellä lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat koko maassa Lappia lukuun ottamatta kohtalaisista runsaisiin. Etelä-Lappiin kulkeutuu enimmäkseen vähäisiä määriä lepän siitepölyä, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi.

Yliopiston ennusteen mukaan lepän kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinnan odotetaan alkavan myös Etelä-Lapin lämpimillä kasvupaikoilla noin viikon kuluessa.

Lepän siitepölymäärät ovat maan eteläosissa enimmäkseen kohtalaisia, mutta voivat nousta ajoittain runsaiksi. Maan keskiosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella siitepölymäärien odotetaan pysyttelevän pääosin runsaina, ennusteessa todetaan.

Ennusteen mukaan myös Keski- ja Pohjois-Lappiin kulkeutuu enimmäkseen vähäisiä määriä lepän siitepölyä, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi.

Pähkinäpensaan siitepölymäärien odotetaan jäävän erittäin vähäisiksi koko kukinta-alueella.