Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lepän kukinta on alkanut Poh­jois-Suo­mes­sa – sii­te­pö­ly­mää­ris­tä en­nus­te­taan run­sai­ta

Tutkijat analysoivat siitepölykeräimen poimimia tietoja laboratoriossa. Mikroskoopilla näkyy lepän siitepölyä ja muita hiukkasia. Arkistokuva.
Tutkijat analysoivat siitepölykeräimen poimimia tietoja laboratoriossa. Mikroskoopilla näkyy lepän siitepölyä ja muita hiukkasia. Arkistokuva.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Lepän kukinta on alkanut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Asia käy ilmi Turun yliopiston viikoittaisesta siitepölytiedotteesta.

Tällä hetkellä lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat koko maassa Lappia lukuun ottamatta kohtalaisista runsaisiin. Etelä-Lappiin kulkeutuu enimmäkseen vähäisiä määriä lepän siitepölyä, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi.

Yliopiston ennusteen mukaan lepän kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinnan odotetaan alkavan myös Etelä-Lapin lämpimillä kasvupaikoilla noin viikon kuluessa.

Lepän siitepölymäärät ovat maan eteläosissa enimmäkseen kohtalaisia, mutta voivat nousta ajoittain runsaiksi. Maan keskiosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella siitepölymäärien odotetaan pysyttelevän pääosin runsaina, ennusteessa todetaan.

Ennusteen mukaan myös Keski- ja Pohjois-Lappiin kulkeutuu enimmäkseen vähäisiä määriä lepän siitepölyä, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi.

Pähkinäpensaan siitepölymäärien odotetaan jäävän erittäin vähäisiksi koko kukinta-alueella.