Lounas on Kuu­sa­mos­sa kil­pail­tu laji – Yksi lo­pet­taa, toinen luopuu lou­naas­ta ja Ta­lon­pöy­tä laa­jen­taa: "Kas­vul­le ei ole tääl­lä­kään rajoja"

Ravintola Talonpöydässä lounastaa arkisin 100-150 henkilöä. Kaupungin yhdyskuntajohtaja Jarkko Tammi arvostaa läheltä tuotettua ja hyvää kotiruokaa.
Ravintola Talonpöydässä lounastaa arkisin 100-150 henkilöä.
Ravintola Talonpöydässä lounastaa arkisin 100-150 henkilöä.
Kuva: MikkO Halvari

Kuusamon lounasravintoloissa tapahtuu. Lounas- ja Pitopalvelu Martai lopettaa lounaat, mutta jatkaa toisissa toimitiloissa tilausasiakaspalveluilla, kotiaterioilla ja pitopalvelulla.

– Jos aikoo tehdä jotakin uutta, vanhasta on luovuttava. Emme ole kuitenkaan lopettamassa toimintaamme, vaikka lounas loppuukin. Töitä tehdään koko ajan hartiavoimin, vain toiminnan painopistealueet muuttuvat, kertoo omistaja Tiina Tiermas.

Sokos Hotels Kuusamon Ravintola Hotku viettää perjantaina päättäjäisiä ja sulkee ovensa lauantaina, kun viimeiset hotellivieraat ovat nauttineet aamiaisensa. Sen jälkeen vanha hotelli laitetaan maan tasalle ja uusi hotelli alkaa hahmottua Kuusamon keskustaan.

Laajennukseen uskovat Ravintola Talonpöydän nykyiset omistajat Mika Määttä ja Sami Palosaari. Tällä viikolla avautui uusi 24 asiakaspaikan tila Palluuperä, joka mahdollistaa jopa sadan henkilön yhtäaikaisen tilaisuuden ja ruokailun järjestämisen.

– Uudet tilat mahdollistavat myös kahden eri tapahtuman samanaikaisen järjestämisen, koska tilat ovat erotettavissa toisistaan ja molemmissa tiloissa on myös ajanmukaiset kokousvälineet, kertoo Määttä.

Kun serkukset Määttä ja Palosaari ostivat Ravintola Talonpöydän pari vuotta sitten, he kuuntelivat tarkalla korvalla entisiä omistajia, Taina ja Rauno Määttää.

Kulunut kaksi vuotta on ollut ravintolalle kovan kehittymisen ja kasvun aikaa.

– Lounaan lisäksi meillä on ruokapalvelut vanhuksille koteihin, palveluyksiköihin ja työpaikoille, viemme ja valmistamme ruokaa Rukan mökkiläisille, pyöritämme Oulangan luontokeskuksen ravintolaa sekä toimme konditoria- ja pitopalveluyrittäjinä. Keskiviikosta lähtien aloitimme yhteistyön myös Luontopäiväkoti Otson kanssa.

Määttä vahvistaa, että kilpailu lounasasiakkaista on Kuusamossa kovaa. Talonpöytään istuu päivittäin 100-150 asiakasta lounaalle ja ruoka-annoksia valmistuu niin ikään päivässä kolmesataa.

Omistajien lisäksi vakituista henkilökuntaa on viisi ja keikkatyöntekijät päälle.

– Parhaina kuukausina meillä on toista kymmentä ihmistä palkkalistoilla. Tämän vuoden alussa meillä aloitti keittiömestarina pitkän linjan ammattilainen Pasi Palosaari, joka torstaina muuten valmisti erinomaisia Kiitämäjärvestä pyydettyä muikkua.

Sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilökunta ja me-henki ovat omistajien mukaan ensiarvoisen tärkeitä kovassa kilpailutilanteessa.

– Kuuntelemme asiakkaiden mielipiteitä ja kehitämme toimintaamme sen mukaan. Lähiruoka ja laadukkaat raaka-aineet ovat tärkeimmät kivijalkamme, Sami Palosaari sanoo.

Mika Määttä ja Sami Palosaari uskovat tulevaisuuteen.

He haluavat taistella näivettymistä vastaan ja uskovat vahvaan yrittäjyyteen Kuusamossa.

– Kun koko ajan kuuntelee asiakkaita, tekee kovasti töitä ja valmistaa hyvää ruokaa paikallisista aineksista, niin kasvulle ei ole täälläkään rajoja.

Kaupungin yhdyskuntajohtaja Jarkko Tammi lounasti torstaina puolenpäivän maissa Talonpöydässä.

– Tulin vanhasta tottumuksesta, jolloin olin vakiovieras täällä ollessani valtion viraston palveluksessa. Tällä hetkellä kaupungintalon henkilöstöravintola on kiinni.

Tammi kertoo arvostavansa hyvää kotiruokaa, joka on tehty läheltä saatavista raaka-aineista.

Huoltoasemat eli Lähi-ABC Kuusamo, Shell Kuusamo ja Neste Kuusamo Nilonkangas jatkavat lounastarjontaansa nykyisillä konsepteilla.