Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Kuu­sa­mon ter­veys­kes­kuk­sen kuu­lu­mi­set

Kuusamossa on järjestetty terveyskeskuspäivystystä jo yli 50 vuotta vuorokauden jokaisena tuntina. Päivystyksen osalta alan ”pioneeri” oli jo edesmennyt Ali Ervasti, joka hoiti potilaita, oli yö tai päivä.

Uhkakuvia Kuusamon TK-päivystyksen säilyvyyden osalta toi Sote-hanke, jota valmisteli Sipilän johtama hallitus. Tuolloin hanke raukesi pitkälti Kokoomuksen ajamaan valinnan vapauteen, joka todettiin perustuslakiemme vastaiseksi.

Nykyinen Marinin johtama hallitus valmistelee Sotea siten, että kunnatkin ovat mukana maakunnallisessa valmistelussa, jossa ovat mukana eri kuntien virkamiehet sekä paikalliset poliittiset päättäjät. Tällöin kuntien erityispiirteet tulevat huomioiduiksi jo maakunnallisissa

valmisteluissa. Itse Sote-lait ovat jo eduskunnan käsittelyssä. Aikaa

käsittelyyn on koko kevät aina juhannukseen asti. Soten tuleminen on huomattavasti lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Suuria perustuslain vastaisia asiakysymyksiä, jotka estäisivät Soten tulon, ei ilmeisesti ole.

Toteutuessaan Sote ei juurikaan muuta terveyskeskuksen toimintaa tai potilaiden hoitoa Kuusamossa. Kuusamon TK:n ympärivuorokautinen päivystys sekä vuodeosastot saavat jo nykyisellään jatkoa vuoden 2024 loppuun saakka poikkeusluvalla.

Kuusamon sijainti kaukana Oulun yliopistollisesta sairaalasta on tosiasia, jossa mikään Soten vaihtoehto ei toimi ilman ympärivuorokautista päivystystä Kuusamossa. Ollaan ylpeitä siitä, että

Kuusamossa käy nykyisellään 14 erikoislääkäriä, mikä vähentää potilaiden matkapäiviä Ouluun.

Ollaan ylpeitä siitä, että Kuusamossa käy nykyisellään 14 erikoislääkäriä, mikä vähentää potilaiden matkapäiviä Ouluun.

Samoin ainoana Suomen terveyskeskuksista Kuusamoon sijoitettu CT-laite on korvaamaton kuvantamislaite, jonka ansioista lukuisat ihmiset on voitu pelastaa vakavalta vammautumiselta tai

kuolemalta. Voimme todeta Kuusamon terveyskeskuksen toimintoineen, osastoineen ja ammattitaitoisine henkilökuntineen olevan yksi Suomen toimivimmista terveyskeskuksista.

Toivotamme kaikille kuusamolaisille ja meillä vapaa-ajan asunnoilla

vieraileville ulkopaikkakuntalaisille hyvää alkanutta vuotta 2021.