Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: La­ti­tu­de hy­pet­tää jälleen

Latitude 66 Cobalt -yhtiö nostatti itsensä taas räväkästi otsikoihin: ”Kobolttia löytynee Kuusamosta 100 000 tonnia” (HS 29.2.) ja ”Latituden mukaan GTK:n arvioiman kobolttimäärän arvo olisi noin 5 miljardia dollaria” (Yle 4.3.). Isottelemalla Latitude luo väärän käsityksen suurelle yleisölle ja mahdollisille rahoittajilleen.

Jos tutustuu asioihin tarkemmin, on todellisuus kovasti vaatimattomampi. Sen todistavat verovaroilla toimivan Geologisen Tutkimuskeskuksen (GTK) raportit, jotka ovat vapaasti niin kaivostoimijoiden, kuin kaikkien kansalaisten käytettävissä.

GTK:n tuoreessa raportissa ei ole mitään uutta tietoa malmiesiintymistä, vaan se on geologisen tiedon perusteella mallinnettu arvio kallioperän tietyntyyppisten kobolttipitoisten mineraalien määrästä. Arvion todennäköisyys on 50 prosenttia ja mainittu 100 000 tonnia metallia sisältää myös pitoisuudeltaan tai kooltaan kannattamattomat esiintymät.

Arvioitu määrä sijaitsee Pohjois-Suomessa yhteensä kahdeksalla alueella, jotka kattavat 6 prosenttia Suomen pinta-alasta ja ulottuvat yhden kilometrin syvyyteen.

Yksi kahdeksasta raportin alueista on nimeltään Kuusamo. Sekin on pinta-alaltaan valtava, Kuusamon kuntaa suurempi. Se käsittää myös osan Sallaa, Posiota ja Pudasjärveä.

Latituden esiintymien osuus kuvatuista malmivaroista on vaatimaton. Kuusamon Juomasuo, jonne se on porannut muutaman reiän, sijaitsee alueella jota kunta ei tule kaavoittamaan kaivostoiminnalle. Posion Haarakummussa yhtiö alkaa ehkä kairaamaan vuonna 2021. Aiempien toimijoiden tietojen perusteella siellä olisi kobolttia 8 000 tonnia.

Latitude-yhtiön viestinnällinen nostatus on huomiota herättävän markkinointihenkistä. Yhtiön toimista saa sen käsityksen, että etusijalla on yrityksen arvon maksimointi ennen kuin varsinaiseen työhön on edes kunnolla ryhdytty.

Jouni HakolaKuusamo