Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Vastine Jyrki Mä­ke­läl­le: Hotkun myynti ei ollut ta­ka­is­ku ke­nel­le­kään

-
Kuva: Sari Määttä / Arkistokuva

Jyrki Mäkelä kirjoitti torstaina 22. lokakuuta Koillissanomien Lukijalta-palstalle mielipidekirjoituksen Original Sokos Hotel Kuusamon toiminnan vaikutuksista Kuusamolle ja taajaman elinvoimalle. Vastaamme mielellämme Mäkelän esittämiin kysymyksiin ja korjaamme muutamia hänen esittämiään virheellisiä asioita.

Original Sokos Hotel Kuusamon liiketoiminnan lakkautukseen ja kiinteistön myyntiin liittynyt päätös tehtiin pitkämielisen ja vastuullisen harkinnan perusteella. Vuosikymmenien ajan toiminta oli ollut vahvasti tappiollista. Pahimmillaan operatiivinen tappio oli viisi vuotta ennen toiminnan päättymistä. Tuolloin tappiota kertyi 900.000 euroa. Onneksi tappiolliselle Hotkulle saatiin hetkeksi lisäaikaa ravintolatoiminnan ulkoistamisella ja tilojen muuttamisella vuokralaisten käyttöön. Tappiomme pieneni puoleen. Samalla hotellin käytöstä poistui hotellihuoneita ja sen ainoa suuri kokoustila. Viimeisten viiden vuoden aikana hotellissa ei siis ollut isoa kokoustilaa ja kysyntä suurille, hotellissa pidettäville kokouksille, oli loppunut jo paljon aikaisemmin.

Tappion perimmäisenä syynä oli asiakkaiden liian vähäinen määrä. Kuusamon keskusta ei enää ollut vetovoimainen ja kilpailukykyinen paikka lomalaiselle. Liikematkustustakaan ei enää 1990-luvun loistokkaisiin aikoihin verrattuna ole edes olemassakaan. Näiden johdosta hotellin 140 huoneesta 80 oli koko ajan tyhjänä. Tämä siitäkin huolimatta, että uudistimme merkittävän osan huoneistamme ja hotellimme henkilökunta ja esimiehet tekivät työtään Suomen parhaimmistoon lukeutuneella ammattitaidolla. Lämmin kiitos muuten kaikille hotellin ja Ravintola Hotkun ihmisille, teitte todella hyvää ja arvokasta työtä mahdottomaksi muuttuneen ympäristön paineessa.

Hotkun kiinteistön myynnin jälkeen on tapahtunut paljon. Nykyinen kiinteistön omistaja on tehnyt valtavan investoinnin ja saanut talon kukoistamaan. Talossa on nyt lähes 200 työpaikkaa sekä erittäin vireää ja monipuolista, jopa täysin uutta liiketoimintaa. Hotku on saanut uuden elämän ja omalta hienolta osaltaan lisää merkittävästi Kuusamon elinvoimaisuutta.

Samaan aikaan Koillismaan Osuuskaupan talous on parantunut kohisten. Teemme tänä vuonna noin miljoonan euron positiivisen tuloksen ja olemme vahvassa taloudellisessa kunnossa. Se ei luonnollisestikaan ole yksin Hotkun myynnin ansiota, mutta siihen liittyvien päätösten merkitystä ei voi pitää vähäisinä. Vahvana yrityksenä olemme tehneet ja tulemme tekemään vähintäänkin oman osamme Koillismaan ja Itä-Lapin alueen elinvoimaisuuden eteen.

Koillismaan Osuuskaupan hallituksen ja hallintoneuvoston puolesta toteamme, että olemme tehneet vastuullisin ja liiketaloudellisin perustein, politikoinnista vapaana, täysin oikeaan osuneita ratkaisuja. Jäämme tyytyväisin mielin seuraamaan Hotkussa toimivien yritysten hienoa tulevaisuutta!

Marko SäkkinenHallintoneuvoston puheenjohtaja
Henrik KarvonenToimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja Koillismaan Osuuskauppa