Juuri nyt: Posion taa­ja­man va­lais­tus uu­si­taan - kun­ta­lai­sil­la mah­dol­li­suus lausua mie­li­pi­teen­sä suun­ni­tel­miin

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Vuo­si­kym­me­nes­tä toiseen olen käynyt jouluna Saaren hau­taus­maal­la – viime jouluna ketju kat­ke­si, mutta muisto säilyy

Vainajien muistamiseen liittyvä joulumuistojeni sarja ulottuu katkeamattomana nauhana vuosikymmenien taakse joulusta toiseen. Viime jouluna tähän muistojen nauhaan tuli ensimmäistä kertaa katkos.

Sänkisaaren hautausmaa sijaitsee Kitkajärven sylissä Kuusamon ja Posion kuntien, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajavesillä. Hautausmaa on siis oikeasti saaressa. Sänkisaaren hautausmaan historia ei ole pitkä, mutta erikoislaatuinen.

Hautausmaa, joka on otettu käyttööön joskus 1890-luvulla, sijaitsee paikallisen jakokunnan maalla. Saaren valikoituminen hautausmaan paikaksi perustuu paljolti kulkuyhteyksiin. Seudun kyläkulmien maanteiden verkosto rakentui vasta 1950–1960 luvuilla.

Edeltävinä vuosikymmeninä vesitie oli ainoa kulkureitti monille kylille. Liittyykö saariin hautaamisen perinne myös seudulla aikaisempina vuosisatoina asuneisiin lappalaisiin?

Sänkisaareen, paikallisittain Saareen on haudattu ja edelleen harvakseltaan haudataan Kuusamon ja Posion lähikylien Vasaraperän, Haatajan, Hyväniemen, Lohirannan ja Akanlahden vainajia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.