Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Maail­man­mat­kaa­ja lypsi poroa Kuu­sa­mos­sa – Mat­kai­lu­valt­ti­ko sii­tä­kin saa­daan, että en­nak­ko­luu­lot suo­ma­lai­suu­des­ta ovat olleet sit­kaas­sa jo kaksi vuo­si­tu­hat­ta?

Satu Palosaari opastaa maailmanmatkaajaa poronlypsännän saloihin Palosaaren porotilalla Kuusamossa. Kuva YLE:n ohjelmasta.
Satu Palosaari opastaa maailmanmatkaajaa poronlypsännän saloihin Palosaaren porotilalla Kuusamossa. Kuva YLE:n ohjelmasta.
Kuva: Kohteessa /YLE Areena

Yleisradion Kohteessa -ohjelman maailmanmatkaaja Jonathan Legg vierailee tuoreessa sarjan jaksossa Kuusamossa. Ohjelmaa on kuvattu myös Palosaaren porotilalla.

Legg kehoittaa kaikkia yksinäisyyteen ja rauhaan pyrkiviä ihmisiä kääntymään suomalaisten puoleen aihepiirin parhaana kokemusasiantuntijakansana.

Ohjelmassa Legg kuvailee suomalaista ihmistä, ihmistyyppiä, joka oppi olemaan yksin rannoillaan ja metsissään – samalla kun muualla kasattiin kuningaskuntia ja imperiumeja. Tämän syrjäisyyden hän näkee heijastuvan yhä suomalaisessa kulttuurissa.

Samansuuntaista kuvaahan esitti jo roomalainen historioitsija Tacitus teoksessaan Germania, jossa suomalaiset mainitaan tiettävästi ensimmäisen kerran lähes kaksituhatta vuotta sitten.

Olisiko jopa niin, että kuva pohjoisen syrjäseudun yksityisyyteen tai rauhaan taipuvaisista ihmisistä näyttää olevan sitkaassa?

”Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa. –Tacitus: 'Germania'

Harvaan puhuvien suomalaisten erityistaitoa, hiljaa olemisen taitoa, suomalaiset harjoittavat eniten saunassa, Legg havainnoi ohjelmassaan. Saunamaisemissa saattaakin vilahtaa pala Kuusamoa.

Loppukesästä teiden varsilla kokoontuvat porotokat saavat maailmanmatkaajan innostumaan. Legg pääsee ohjelmassa myös erikoisempaan kokeiluun – lypsämään poroa Satu Palosaaren opastuksella.

Ohjelma on nähtävillä kolmen kuukauden ajan YLE-areenassa.

 

Ensimmäinen maininta suomalaisista

”Fennit ovat ihmeen villejä, viheliäisen köyhiä. Ei heillä ole aseita, ei hevosia, ei asuntoja. Ravintona ovat kasvit, vaatteina nahat, makuusijana maa. Ainoa varallisuus on nuolissa, joita he raudan puutteessa terästävät luilla. Metsästys elättää yhtäläisesti sekä miehiä, että naisia. Nämä näet seuraavat miehiä kaikkialle ja pyytävät osan saaliista. Lapsillakaan ei ole muuta suojaa villieläimiltä ja rajuilmoilta kuin jonkinlainen oksista punottu katos. Sinne palaavat nuoret, se on vanhojen turvapaikka. Mutta tämä on heistä onnellisempaa elämää kuin pelloilla huokaileminen, vaivalloinen talojen rakentaminen sekä milloin toiveikas, milloin pelokas huolenpito omasta ja vieraasta omaisuudesta. Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa.”

Lähde: Tacitus, ’Germania’. Käännös Tuomo Pekkanen. Yliopistopaino 1988 / Wikipedia