Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

"Mene Kuu­sa­moon", sa­no­taan Sal­las­sa haas­ka­kar­hu­ja ky­se­le­vil­le – Kar­hu­jen ruo­kin­ta opettaa kar­hu­kan­taa ih­mi­siin

-
Kuva: ILKKA JAAKOLA
Oivangin paliskunta sijaitsee Kuusamon ja Rukan ympäristössä, itärajalta pyöreästi 50 kilometriä länteen. Minkälaista haittaa on karhukojuista, Oivangin paliskunnan varaporoisäntä Jarmo Aikkila Heikkilästä?

– Joka paikka on täynnä karhuja. Ne kesyttävät karhut pyörimään ihmisasutuksen lähellä. Kuvauskojut sijaitsevat alueilla, missä olisi poroille hyvät kesälaidunmaat, kun ei ole viljelmiä eikä asutusta.

Paljonko karhukojut tympivät poroisäntää?

– Jos asteikko on ykkösestä kymppiin, niin kymmenen ja puoli. Ne tekevät tosi hankalaksi meidän homman. Porot hakevat turvaa aukeilta ja ihmisten läheisyydestä. Uutta on se, että pedotkin tulevat pelloille tai kylien liepeille, mistä niitä pitää ajaa pois.

Oletko menettänyt poroja karhujen suihin?

– Olen, tarkkaa määrää en tiedä. Porot ovat pääosin palkisen itäosissa. Kesällä, kun karhu nappaa vasan, siitä ei jää kuin kynnet ja joku luu. On aivan vahinko, että sellaisen löytää.

– Petokannat kasvavat koko ajan. Tuntuu, että kohtaamiset lisääntyvät vuosi vuodelta, kun ne ovat mökkien pihoissa ja hakevat koiran kupista nappuloita.

Milloin näit viimeksi karhun?

– Tänä kesänä, se meni Riekintien yli. Paliskunnan osakas näki karhun Vasasuon tiellä, kun oli ajamassa poroja pois pellolta. Kalastajat näkivät vastikään emon menevän kolmen pennun kanssa Virkkulantien yli.

Mitä kojuille pitäisi tehdä?

– Poronhoitoalueelta joutaisi lopettamaan koko homman. Karhukanta on luonnoton. Ne tekevät kolme, neljä pentua. Pennut kasvavat ihmisen ruokinnassa ja tottuvat ihmisen läsnäoloon. Kun valmiiksi kesyt tekevät pentuja ja opettavat niitä, karhuista tulee vielä kesympiä.

Käytkö karhujahdissa syksyllä?

– Sen minkä kerkeän ennen kuin luvat loppuvat.

Paljonko teillä on ollut karhuja näkyvillä, Karhu-Kuusamon yrittäjä Pekka Veteläinen?

– Kymmenkunta, enkä halua yhtään enempää. Tarkoitus ei ole elättää niitä, tarkoitus on vain saada ne käymään. Ruokaa laitetaan 20–30 kiloa yössä. Ei siitä paljon riitä yhdelle. Vastikään esittelin briteille karhun jälkiä, miten karhut ovat kaivaneet suolla useita kymmeniä kuoppia, kun ne etsivät juuria.

Miten pitkään olette järjestäneet karhunkatseluita?

– 13. kesä on menossa. Kysynnässä on tapahtunut merkittävää muutosta kahden, kolmen vuoden aikana. Ala kasvaa nopeasti, 50–100 prosenttia vuodessa. Meillä on parin kilometrin päässä rajasta kolme rakennusta ja voidaan ottaa 30 henkeä. Kuusamossa on kolme tarjoajaa.

Miksei Sallassa ole karhukojuja, yrittäjä Tuija Kääriäinen Osuuskunta Jotoksesta?

– Ei ole ollut tarvetta. Poronhoidolla on iso rooli. Kyselijöille ehdotamme, että mene Kuusamoon.

Lue Koillissanomien näköislehdestä totuttavatko karhukuvaajat karhuja ihmisiin karhujen ruokkian mukaan ja millaisia miljoonia jo tahkotaan.

Fakta

2 000 karhua

Karhuja on Luonnonvarakeskuksen mukaan 2 020–2 130. Kanta olisi pienentynyt viisi prosenttia.

Tavoitteena on tason vakiinnuttaminen, joten alkavalla metsästyskaudella karhuja saa kaataa 313.

Karhunaaraan reviiri on noin 300 ja uroksen jopa 4 000 kilometriä.