Met­sä­hal­li­tus sulkee varaus- ja vuok­ra­tu­vat, va­rauk­set pe­ru­taan eikä uusia oteta vastaan

Autiotuvat pysyvät auki, mutta niiden käyttöä pyydetään harkitsemaan.

Saarijärven autio- ja varaustupa sijaitsee Käsivarressa Haltille menevän reitin alkupäässä Kalottireitin varrella.
Saarijärven autio- ja varaustupa sijaitsee Käsivarressa Haltille menevän reitin alkupäässä Kalottireitin varrella.
Kuva: Taru Salo

Metsähallituksen luontopalvelut sulkee retkikohteiden varaus- ja vuokratuvat toukokuun loppuun saakka.

Maastossa olevat retkeilijät, jotka ovat liikkeellä tuvan avaimen kanssa, saavat käyttää tupaa varauksensa ajan turvallisuutensa takia.

Peruutukset tulevat voimaan 21. maaliskuuta. Ne koskevat kansallispuistoissa, suojelualueilla ja erämaa-alueilla olevia tupia ja kammeja.

Rakennukset ovat usein pieniä, petipaikat lähekkäin ja kevätsesongin aikana majoitustilat ovat yleensä täynnä. Riittävästä hygieniasta huolehtiminen koronavirusepidemian aikana on vaikeaa.

Varausmaksut palautetaan tai varausta voi siirtää. Metsähallitus on yhteydessä varauksen tehneisiin mahdollisimman pian.

Retkeilykohteiden saunoja ei toistaiseksi saa käyttää.

Lapissa suurin osa Metsähallituksen luontopalveluiden ylläpitämistä saunoista sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Autiotuvat pysyvät auki

Autiotuvat pidetään auki, sillä niiden käyttäjiin ei voida ottaa yhteyttä, ja tupia saatetaan tarvita esimerkiksi suojaksi huonolta säältä.

Tuvilla voi käydä useita kymmeniä ihmisiä päivässä, joten kannattaa käyttää harkintaa, meneekö autiotuvalle.

Jo aiemmin Metsähallitus on neuvonut välttämään retkiä syrjäisille kohteille, joille ei ole kunnon kulkuyhteyksiä.  Avun saaminen voi kestää tunteja tai jopa päiviä.

Pulaan joutuneen tai loukkaantuneen retkeilijän pelastaminen maastosta kuormittaa pelastuslaitoksen ja terveydenhuollon resursseja, joita tarvitaan nyt kipeästi koronavirusepidemian hoitamiseen.