Met­sä­no­mis­ta­ja: "Kun ei ole routaa, niin puita kaatuu juu­ri­neen" – Tyk­ky­lu­mi katkoo jo "sul­li­pe­tä­jiä"

Tykky on jo katkonut ja kaatanut puita myös Koillismaalla. Viime aikoina vankistunut lumikuorma painaa puita.
Tykky on jo katkonut ja kaatanut puita myös Koillismaalla.
Tykky on jo katkonut ja kaatanut puita myös Koillismaalla.
Kuva: Mikko Halvari

Tykkylumi on aiheuttanut jonkin verran tuhoja Koillismaan metsissä. Taivalkoskella metsänhoitoyhdistykselle on tullut vakuutusyhtiöltä yksi vahinkoarviopyyntö.

Lisäksi ainakin Etelä-Kuusamossa Teerirannalla muutamat metsänomistajat ovat huomanneet metsissään tykkyjen katkomia puita.

Metsänhoitoyhdistys Taivalkosken toiminnanjohtaja Teuvo Puolakanaho sanoi keskiviikkona, että yksi vahinkoarviopyyntö on tullut Jurmun suunnasta. Kyse on varttuneesta kasvatusmetsästä ja omistajan mukaan palstan reunalta tieltä näkyy jo ainakin runsaat sata katkennutta puuta, joista ei ole enää tukkisahatavaraksi. Virallinen arviointi tuhoalueesta tehdään keväällä.

Teerirantalainen Osmo Turunen kertoi, että useammaltakin alueen metsänomistajalta on katkeillut puita sieltä täältä.

–Minulta itseltänikin on mennyt sullipetäjiä rungoista poikki. Ja kun ei ole routaa, nin puita kaatuu juurineen. Lyhyen suven aikana joistain puista puhdistui vähän latvojen nokkia, mutta muuten oksat ovat vankassa tykyssä. Saa sitten nähdä, miten paljon puita on katkeillut, kun pääsee tarkastelemaan tilannetta myöhemmin tarkemmin.

Puolakanaho on metsissä liikkuessaan huomannut, että puita on kaatunut ja katkeillut siellä täällä. Vahinkoja voi hyvin tulla lisää, kun talvi etenee. Lunta alkaa olla jo paljon ja se on tarttunut lujasti kiinni puiden oksiin.

– Irnillä käydessäni kävin savotalla ja kun moto kopisteli kouralla puiden oksia, ei lumi pudonnut niistä helposti.

Metsänhoitoyhdistys Posion toiminnanjohtajan Jukka Höyhtyän mukaan heille ei ole tullut ilmoituksia tykkyvahingoista.

– Akuuttia ongelmaa ei tällä hetkellä ole. Nyt meillä on normaali tykkytilanne, mutta se voi muuttua. Pidetään peukaloita, ettei tilanne mene pahemmaksi. Lumi on kuitenkin lujassa puiden oksilla ja saattaa olla, että kevään mittaan vielä naksetta kuuluu.

Metsäasiantuntija Pasi Maaninka Metsänhoitoyhdistys Kuusamosta kertoo myös, ettei yhdistykseen ole tullut kahvipöytäkeskustelujen perusteella ainakaan vielä selvityspyyntöjä.

– Maanantaina kun tulin Oulun suunnasta, kankailla oli katkenneita runkoja, joten miksei tälläkin. Tykky painaa kaikkia puita, mutta itse pelkään, miten taimikoiden käy. Jos metsänomistajilla on 4-5 metriä korkeita taimikoita, kannattaa vähän seurata, miten niiden käy.

Kuusamon yhteismetsän toiminnanjohtajan Jarmo Korhosen mukaan massiivisia tuhoja ei ole ainakaan vielä paljastunut heidän alueillaan, mutta varmasti vahinkoja on tullut. Kukaan ei vain pysty sanomaan kuinka pahoja ne ovat.

– Tarkoituksenamme on kartoittaa sellaisia potentiaalisia alueita, joissa vahinkoja on voinut tulla. Ainekset pahoihin tuhoihin ovat olemassa. Nyt pitäisi tulla reilu suojasää, joka puhdistaisi puut lumesta.

”Kun moto kopisteli kouralla puiden oksia, ei lumi pudonnut niistä helposti.
”Tykky painaa kaikkia puita, mutta itse pelkään, miten taimikoiden käy.