Miksi Kuusamo ei sulje vielä kouluja tai yleisiä tiloja? Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja vastaa

Kuusamo ei halua ylivarautua, kun epidemiaa ei vielä ole. Matkavarauksiin tehtiin peruutuksia. Kiireetöntä hoitoa joudutaan ehkä supistamaan.


Ruka ei ollut hiljentynyt sunnuntaina, vaan ihmisiä kulki laskettelemaan, puistoon ja todistamaan valokuvin olemistaan paikan päällä.
Ruka ei ollut hiljentynyt sunnuntaina, vaan ihmisiä kulki laskettelemaan, puistoon ja todistamaan valokuvin olemistaan paikan päällä.

Haastattelu ja juttu on tehty sunnuntaina, jolloin ei vielä ollut tietoa valtioneuvoston tiukoista rajoituksista ja valmiuslain käyttöönotosta.

Vielä sunnuntain tietojen mukaan koronavirusta ei oltu todettu Koillismaalla, joten toistaiseksi alue varautuu  epidemian tuloon.

Kuusamossa, kuten muissakin alueen kunnissa, on päätetty toimia valtiovallan ohjeistusten mukaan. Osa Suomen kunnista on tehnyt tiukempiakin rajoitustoimia, muun muassa sulkenut koulujaan ja yleisiä tilojaan, mutta Kuusamo ei.

Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan tämä johtuu, siitä, ettei tietoa todetuista koronavirustartunnoista vielä ole.

– Mitä se rajoittaminen rajoittaisi epidemian etenemistä, kun ei ole tiedossa, että olisi yhtään tapausta? Mitä koulun sulkeminen estäisi, jos ei ole alueellista epidemiaa, Manninen kysyy.

– Kai ihmiset jossakin liikkuvat, vaikka julkisia tiloja suljettaisiinkiin. Täydellistä estoa ei voi tehdä.

Manninen kaipaisi kansallisia ohjeita tai aluehallintovirastolta määräyksiä.

– Nyt 300 kuntaa kukin tekee omia ratkaisujaan. Se ei tunnu minusta tarkoituksenmukaiselta.

Kuusamon johtoryhmä ja kaupunginhallitus kokoontuvat seuraavan kerran tiistaina käymään läpi varautumista virukseen.

– Kaupungin osalta valmistellaan varautumista mahdollisiin lisärajoitteisiin ja kaupungin toiminnan turvaamiseen kaikissa oloissa.

Lisäksi paikalliset palo- ja pelastustoimi, rajavartiosto, seurakunta ja kaupungin viranomaiset kokoontuivat toissa viikolla ja kokoontuvat jälleen tällä viikolla tekemään varautumissuunnitelmaa.

– Onhan tämä vakava tilanne, mutta tämä epidemia menee ohi, jonkun kuukauden jälkeen. Sen aikana pitää minimoida vahingot ja sen jälkeen lähteä reippaasti korjaamaan näitä vahinkoja. Merkittävä kansanterveydellinen vaikutus tällä on ja talouteen raju isku, mutta kyllä me tästä toivutaan, Manninen sanoo.