Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Mil­lai­sen kir­jas­to­au­ton sinä ha­luai­sit? - Nyt pääset vai­kut­ta­maan

-
Kuva: Mikko Halvari

Uuden kirjastoauton hankinta tulee Kuusamossa eteen 2-4 vuoden sisällä. Mutta millainen auto pitäisi hankkia? Muun muassa sitä pohditaan nyt aloitetussa, kolmen kunnan yhteisessä Millon se auto tullee? -hankkeessa.

Kuusamon nykyinen kirjastoauto Raito on hankittu vuonna 2006. Kirjastoautolla on tällä hetkellä 240 pysäkkiä ja ajokilometrejä kertyy noin 45 000 vuodessa. Uuden kirjastoauton hankinta on ajankohtaista 2-4 vuoden sisällä. Kirjastoautopalvelu on tärkeä kirjastopalvelujen saatavuuden ja myös kuntalaisten tasa-arvon kannalta. Kirjastoauto on erityisen tärkeä asiakasryhmille, jotka eivät pääse itsenäisesti kirjastoon: lapsille, nuorille, ikääntyneille ja erityisryhmille.

Kirjastoauton ei tarvitse kuitenkaan olla pelkästään lainattavan aineiston kuljetusalusta. Kirjastoautolla on mahdollista tarjota liikkuvia palveluja, erilaisia tapahtumia sekä infotilaisuuksia kunnan haja-asutusalueella.

Kirjastoautohankkeessa tavoitteena on kokeilla yhteistyössä järjestettäviä tapahtumia ja teemailtoja. Kunnan muut toimijat, mm. nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimi, ovat luonnollisia kumppaneita tapahtumien järjestämiseen. Toiveena on kuitenkin löytää yhteistyötahoja myös muilta sektoreilta.

Hankkeessa selvitetään millaisia lisäpalveluja kirjastoauto voisi tarjota reitin varrella. Voisiko kirjastoauto vaikkapa kerätä ongelmajätettä tai tarjota rajoitettuja apteekkipalveluja.

Koulut ja päiväkodit ovat tärkeitä asiakkaita kirjastoautoille. Hankkeessa selvitetään miten kirjastoauto voisi tukea kouluja uuden opetussuunnitelman toteuttamisessa. Hankkeessa kokeillaan myös kuinka pedagoginen pakohuonepeli soveltuisi kirjastoautoon ja miten lisättyä todellisuutta (augmented reality) voisi käyttää tiedonhaun opetuksessa kirjastoautossa.

Kirjastoautojen tekninen kehitys on ottanut uusia askeleita eteenpäin. Tällä hetkellä kirjastoautoja voidaan toteuttaa esimerkiksi sähkö-, hybridi- tai kaasuautoina. Auton sisätilat on mahdollista suunnitella niin, että koko auto voidaan tarvittaessa tyhjentää vaihtelevia käyttötarpeita varten. Vaihdettavat kirjahyllyt ja multimediatekniikka ovat jo arkipäivää uusissa kirjastoautoissa. Hankkeessa kartoitetaan, millainen Kuusamoon mahdollisesti hankittava uusi kirjastoauto voisi olla ja kuinka se parhaiten palvelisi kunnan asukkaita.

Vuoden 2019 loppuun kestävässä hankkeessa toivotaan myös kuntalaisilta ideoita kirjastoauton palvelujen kehittämiseen. Ideoita ja ajatuksia voi lähettää hanketyöntekijä Sanna Näätäselle (sanna.naatanen@ii.fi tai 040 823 6006).

Millon se auto tullee? -hankkeessa ovat mukana myös Iin ja Pudasjärven kirjastot. Hankkeen tavoitteena on kehittää kirjastoautopalveluja ja miettiä uusia tapoja hyödyntää kirjastoauton tarjoamaa potentiaalia. Hanketta rahoittaa Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto.