Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Miten maailma makaa mar­ras­kuus­sa? – lyhyt ja pin­ta­puo­li­nen katsaus epä­var­muu­den kes­kel­le

-
Kuva: Mikko Halvari

Tämä kaikin puolin ihmeellinen vuosi on kääntynyt jo marraskuulle. Vuotta on eletty oikeastaan maaliskuulta lähtien ainakin jossakin määrin hienoisessa epävarmuudessa tunnetusta syystä. Koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemistoimenpiteiden vuoksi on reilun puolen vuoden aikana peruttu ja siirretty tapahtumia, laadittu uusia rajoituksia ja välillä taas höllennetty niitä. Jossakin vaiheessa ihmiset ehkä jo elättelivät toiveita, että asiat olisivat vähitellen normalisoitumassa. No nyt on nähty, että niin ei ole käynyt. Eri puolilla maailmaa on taas otettu käyttöön tiukkojakin koronarajoituksia ja myös Suomessa on jo monin paikoin tilanne etenemässä huonompaan suuntaan.

On siis turha kuvitella, että tämä koronahässäkkä nyt ihan yhtäkkiä olisi ohi. Luultavasti menee nyt ainakin tämä alkamaisillaan oleva talvi hienoisessa epävarmuudessa. Urheilun osalta se tietysti tarkoittaa sitä, että otteluita ja tapahtumia tultaneen vastaisuudessakin siirtämään tai perumaan. Miltei joka viikko tulee jostakin päin uutisia, että on joku ottelu siirretty tulevaisuuteen.

Eipä sitä enää ylläty, jos ei jotakin tiettyä ottelua pelatakaan ennakkoon sarjaohjelmaan määriteltynä ajankohtana. Toivottavaa on, että ne sitten jossakin vaiheessa pelataan ja sarjat saadaan vietyä läpi.

Suomalaisessa jalkapallossa tehtiin viime viikolla järkevä päätös, kun Veikkausliigan pelit tämän kauden osalta päätettiin lopettaa runkosarjaan. Näin ollen kauden päätöskierros pelattaneen tämän viikon keskiviikkona 4. marraskuuta. Loppusarjojen pelaamisessa ei olisikaan ollut vallitsevassa tilanteessa mitään järkeä. Parhaassakin mahdollisessa tapauksessa viimeiset ottelut olisi pelattu marras-joulukuun kynnyksellä. Pohjoissuomalaisittain ajaltetuna Veikkausliiga-kausi tulee tietysti päättymään pettymykseen, kun Rovaniemen Palloseura putoaa Ykköseen. Toisaalta Ykkösessä AC Oulu on nyt lähellä liiganousua, joten ensi kesänäkään ei välttämättä tarvitse seurata miesten pääsarjatason jalkapalloilua ilman pohjoista edustusta. Tällä viikolla selvinnee juhlitaanko Oulussa suoraa liiganousua.

Tapahtui pohjoissuomalaisessa tai yleensäkin urheiluilmastossa mitä tahansa, on maailmalla katseet kääntyneet nyt marraskuun alkuviikolla pääasiassa Pohjois-Amerikan Yhdysvaltojen suuntaan. Siellä nimittäin valitaan isäntää Valkoiseen taloon. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on ehkä jo keskiviikkoaamuna Suomen aikaa tiedossa vaalien voittajan nimi. Ilmeisesti ennakkoasetelmissa Joe Bidenin povataan voittavan. Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä on kuitenkin sen verran monimutkainen, että voittajaa ei voida varmuudella julistaa ennen kuin kaikki kivet on käännetty.

Donald Trumpin ensimmäinen presidenttikausi on ollut omituinen ja tuo kaikin puolin sopimaton henkilö yhteen maailman vaikutusvaltaisempaan tehtävään on kyllä saanut aikaan kaikennäköistä hämmennystä. Eipä tuota uskalla edes ajatella mitä toinen kausi toisi tullessaan. Ei siinä ainakaan maailma pelastuisi. Meno jatkuisi yhä tuhon tiellä.