Yrittäjälinja: Lu­kio­lais­ten mi­ni­yri­tyk­set ki­saa­vat tänään Oulussa

Kesätyöt: Nuoria pal­ka­taan metsää is­tut­ta­maan

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

MLL lo­pet­ta­mas­sa, SPR:ssä ikään­ty­nyt­tä väkeä - po­sio­lai­sia yh­dis­tyk­siä uhkaa näi­vet­ty­mi­nen: Olisiko sinusta yh­dis­ty­sak­tii­vik­si?

Mannerheimin lastensuojeluliiton Posion yhdistyksen toiminta uhkaa loppua tänä vuonna. SPR:n hallitus koostuu pääosin eläkeläisistä. Pyrinnössä tilanne on vielä hyvä.

Posio
Siiri ja Sylvi Häkämies seurasivat tarkkaavaisina ohjelmaa seurakunnan ja yhdistysten yhteisessä koko perheen Vapputapahtumassa viime toukokuussa. Taustalla vasemmalta Pirkko Posio, Sanna Soudunsaari, Aimo Määttä ja Kyung-Hee Park. SPR:n Posion yhdistyksen puheenjohtaja Irja Lohilahti muisteli Palvelukeskus Valkaman väen kanssa vanhojen esineiden nimityksiä ja käyttötarkoituksia seurakunnan, Coronarian ja yhdistysten yhteisessä sadonkorjuutapahtumassa 6.9.2018.
Siiri ja Sylvi Häkämies seurasivat tarkkaavaisina ohjelmaa seurakunnan ja yhdistysten yhteisessä koko perheen Vapputapahtumassa viime toukokuussa. Taustalla vasemmalta Pirkko Posio, Sanna Soudunsaari, Aimo Määttä ja Kyung-Hee Park.
Siiri ja Sylvi Häkämies seurasivat tarkkaavaisina ohjelmaa seurakunnan ja yhdistysten yhteisessä koko perheen Vapputapahtumassa viime toukokuussa. Taustalla vasemmalta Pirkko Posio, Sanna Soudunsaari, Aimo Määttä ja Kyung-Hee Park.
Kuva: Pirkko Mäkelä

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Posion yhdistys järjestää 6. lokakuuta kivan retken Nurminiemen ratsutilalle Kuusamoon, mutta ilmoittaa samassa tiedotteessa, että yhdistyksen toiminta loppuu vuoden 2018 lopussa, mikäli uusia jäseniä ei saada hallitukseen.

MLL:n Posion yhdistys on toiminut vuodesta 1934 lähtien, jäseniä siinä on noin 100 ja hallituspaikkoja kahdeksan. Yhdistys on järjestänyt luistelu- ja koulukerhoja sekä retkiä, pitänyt perhekahvilaa ja ollut mukana paikkakunnan yhteisissä tapahtumissa. Avustusta toimintaan sille on myöntänyt mm. Posion kunta ja STEA. Mikä saa kauan toimineen yhdistykseen miettimään näin radikaalia ratkaisua?

– Yhdistyksemme jäsenet ovat pääasiassa pienten lasten vanhempia, joista monet ovat mukana myös ammattiin liittyvissä järjestöissä ja urheiluseurassa. Tuntuu, ettei kenenkään aika riitä hallituksen kokouksiin, pakollisiin raportteihin keskusjärjestölle ja muihin paperitöihin, yhdistyksen puheenjohtaja Salla-Maarit Toivonen valittelee.

– Taivalkoskella ollaan samassa tilanteessa kuin meillä ja Sallassa MLL -yhdistys on jo uinumassa.

– Olemme yrittäneet miettiä kaikenlaisia ratkaisuja. Jopa sellaista, että Posiolla voisi olla yksi yhdistys, joka järjestäisi kaikkea kaikenikäisille. Silloin pitäisi olla joku taho, joka koordinoisi toimintaa.

– Itse olen ollut 12 vuotta mukana MLL:n toiminnassa ja kohta kolme vuotta puheenjohtajana. Lastenhoidon, omien ja lasten harrastusten, työn ja yhdistystoiminnan yhteensovittaminen alkaa käydä raskaaksi. Tarvitaan lisää toimijoita jakamaan taakkaa.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Posion osasto painii vastaavanlaisten ongelmien kanssa. Vajaan sadan hengen yhdistyksessä ei ole tunkua tehtäviin, joissa täytyy ottaa vastuuta hallituksessa. SPR:n toiminta on ollut Posiolla aktiivista ja näkyvää. Yhdistys on tehnyt monia onnistuneita aloitteita yhdistysten yhteisiksi toimintamuodoiksi ja tapahtumiksi.

Nykyihminen ei halua sitoutua pitkäjänteisesti, SPR:n Posion yhdistyksen puheenjohtaja Irja Lohilahti toteaa.

– Toimintaan kyllä osallistutaan, mutta vastuuta siitä ei haluta ottaa. Yhdistyksemme hallitus koostuu yhtä lukuunottamatta eläkeläisistä.

– Olen ollut puheenjohtaja jo yhdeksän vuotta ja valmis väistymään, jotta uutta verta saataisiin toimintaa, Irja Lohilahti ilmoittaa.

Posion Sydänyhdistyksellä on jäseniä tällä hetkellä 172. Yhdistys järjestää syys-toukokuun ajan kuukausikerhon sekä retkiä. Myös Sydänyhdistys on toiminut yhteistyössä muiden kanssa ja ideoinut uusia toimintamuotoja.

– Yhdistystoiminnassa on nähtävissä murrosvaihe, Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anja Mertaniemi arvioi.

– Vastuunkantajia ei enää löydy, 40-luvulla ja sitä ennen syntyneet alkavat jo väsyä. Heille aktiivinen toiminta ja vapaaehtoistyö on ollut itsestäänselvyys, nuoremmille ei.

Eläkeliiton Posion yhdistys on jäsenmäärältään suurin posiolaisista yhdistyksistä, jäseniä siinä on noin 380. Yhdistys järjestää talvikaudella monenlaista kerhotoimintaa liikunnasta tupenpeluuseen ja ylläpitää vapaaehtoistyöntekijöiden varassa toimivaa kirpputoria. Yhteistyössä kunnan, seurakunnan ja yhdistysten kanssa toteutetaan retkiä ja tapahtumia.

Yhdistyksen ilmaisuryhmä Hymyhuulet harjoittelee ja keikkailee ympäri vuoden, myös naapurikunnissa. Aktiivisia vapaaehtoisia yhdistyksessä on noin 60, mutta silti uusia toimijoita tarvitaan jatkuvasti. Eläkeliiton yhdistyksen lisäksi Posiolla toimivat eläkeläisten parissa Posion Eläkeläiset ja Posion Eläkkeensaajat. Yhteistyötä näiden kolmen eläkeläisyhdistyksen kesken on aika ajoin viritelty, ilman mainittavaa tulosta.

Puheenjohtaja Erkki Ahola Posion Pyrinnöstä näkee samanlaisen kehityksen järjestökentällä. Pyrinnössä on tällä hetkellä vielä hyvä tilanne. Jäneniä on noin 300 sataa ja väkeä riittää jaostoihin, vetäjiksi, valmentajiksi ja toimitsijoiksi.

– Tärkeintä olisi rohkaista niitä, jotka eivät vielä ole toiminnassa mukana. Kenenkään ei tarvitse pelätä sitä, että joutuu isoihin vastuutehtäviin jos näyttäytyy urheilukentän laidalla tai osallistuu yleisiin kokouksiin, Erkki Ahola pohtii.

– Tilannetta voisi miettiä yhdessä, löytyisikö jotain yhteistyömahdollisuutta vaikka lasten ja nuorten kerhotoiminnassa.

Jyväskylän yliopiston Kansalaisyhteiskunnan tutkimusportaalin mukaan yhdistysten toiminta on tutkimustulosten valossa tärkeämpää Suomessa kuin missään muualla maailmassa. - ”Yhdistyksiä ja niiden jäsenyyksiä on Suomessa paljon eikä niille ole hyvin toimivia vaihtoehtoja kansalaisten keinovalikoimassa. Sen takia yhdistystoiminnalla on merkitystä niin nykyisyyden kuin tulevaisuudenkin kannalta.”

Suomessa toimii tällä hetkellä yli 140 000 yhdistystä.

Uudemman ajan ilmiö on vapaamuotoinen yhteisöllinen toiminta, joka ei ole järjestäytynyt yhdistystoiminnaksi, mutta muistuttaa sitä läheisesti. Sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa on runsaasti ryhmiä ja yhteisöjä, jotka olisivat ennen digiaikaa luultavasti rekisteröityneet.

Oman osaamisen ja työpanoksen antaminen jonkin asian hyväksi, on arvokasta. Suomessa on vahva vapaaehtoistyön perinne. Noin miljoona suomalaista tekee säännöllisesti vapaaehtoistyötä ja satunnaisia tekijöitä on vähintään toinen miljoona.