Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Muik­ku­laa­tik­ko: Ettei vaan rosmot hok­sai­si vii­kon­lop­pu­na, että ky­lä­läi­set kök­ki­vät vii­kon­lo­pun milloin mil­lä­kin ky­lä­ta­lol­la ja pirt­tien ovet pitää jättää auki?

Takatalvi tuli Koillismaalle ja Muikkuhan se siinä köllii ite.
Takatalvi tuli Koillismaalle ja Muikkuhan se siinä köllii ite.
Kuva: Tuomo Loukusa

Muikku on seurannut paikallisia asunnon myynti- ja ostoilmoituksia. Mielenkiintoista kuusamolaisissa ilmoituksissa on se, että: Ei näköyhteyttä naapuriin on nimenomaan toivottu ja mainittu asia. Jossakin muualla tilanne on juuri päinvastoin.

Viime viikonloppuna ylioppilaat painoivat lakin päähän juhlan kunniaksi. Entisvanhaan ylioppilaat pitivät lakkia päässä koko kesän, mutta toisin on tänä päivänä. Muikku ehdottaa, että tuoreet ylioppilaat pitävät valkolakkia päässään läpi kesän. Lakkihan suojaa mukavasti auringon paisteelta heinätöissä, ja tekisihän se kivan nostalgisen tunnelman vanhojen suomifilmien maailmaan, jossa Herra ylioppilas tulee kylälle.

Ylioppilaslakeista pitäisi kehitellä uusia versioita. Esimerkiksi sääskiverkolla varustettu hattu olisi hyvä marjametsässä tai kalastusreissulla. Talvella hiihtolenkeillä tai lunta kolatessa olisi lakissa hyvä olla esimerkiksi korvaläpät tai kypärämyssy lisävarusteena.

Koillismaan kesä oli lyhyt ja ytimekäs – ainakin hätäisimmät ovat nyt kylmien ilmojen alettua sitä mieltä, että ne helteet on tältä kesältä ohi. Muikkukin on kuullut puhuttavan, että ei ole hyvä merkki, kun toukokuussa on lämmintä. Muikku kuitenkin uskoo siihen, että lämpimiä kelejä vielä tänä suvena riittää. Ensi kuun jälkeenhän on jo elokuu ja elokuussa on usein ollut ihan hyviä ilmoja. Tosin jos säätila jatkuu pidemmän aikaa tällaisena, voi elokuussa olla jo lumi maassa. Sitten ei muuta kuin suksille.

Hilla kukki aikaisin, sitten tuli kuivuus, sen jälkeen yöpakkaset ja raesade, joka viimeistään vei syksin sadon. Samoin mennyttää ovat mustikat. Ei siis mitään uutta Koillismaalla. Oli sää millainen tahansa, aina on marjasato menetty.

Kuivuuden ja yöpakkasten toivottiin hävittäneen hyttyset. Mutta älähän huoli. Niihin ei ilmeisesti tepsi mikään luonnonkatastrofi, ei pakkanen, ei kuivuus.

Muikun mielestä nyt kannattaisi vaatteita myyvillä putiikeilla satsata kesätuotteiden markkinointiin. Lämpimiä kesäkinttaitahan sitä saattaa tarvita mihin aikaan vuodesta tahansa.

Muikku pohti sitäkin, että tulikohan nyt laitettua kesärenkaat liian aikaisin auton alle. Tänä vuonnahan lumet sulivat siihen malliin, että jo vappuna sai pyöritellä talvirenkaita irti. Täällä Koillismaalla ei pitäisi kuitenkaan hätäillä tuonkaan asian kanssa. Renkaat ehtii vaihtaa ihan hyvin vaikka juhannusviikolla. Sitten voi sellaiset kolmisen viikkoa ajella hyvillä mielin kesärenkailla ja heinäkuun loppupuolella voi jo alkaa odotella tulevaa talvea.

Avoimet kylät -päivää vietetään monin paikoin ympäri Kuusamoa huomenna lauantaina. Muikku hieman huolestui, että ei kai vaan avoimet kylät saa ihmisiä jättämään oviaan auki ja rosmoja liikkeelle. Entisaikoinahan riitti, kun laittoi luudan oven eteen merkiksi siitä, ettei olla kotona. Eipä sitä silloin tullut kutsumattomia vieraita. Nykyajan rosmoihin ei varmaan voi luottaa siinä määrin, että pelkkä luuta oven edessä riittää pitämään oven säpissä.