Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Muik­ku­laa­tik­ko: Muikku kuu­los­te­lee, kun ih­mis­lap­set tou­hua­vat pilk­ki­kan­sain­vael­lus­ta jään päälle

Muikku vai siika?
Muikku vai siika?
Kuva: Esko Räty

Muikku ui Kuusamojärven syvänteissä, kunnes nousi kuulostelemaan, kun ylhäältä kuului melkoinen metakka.

Jään päällä mennä mouheksivat moottorikelkoilla niin, että toinen veti toista kelkkaa, joka veti välkehtivää väkkyrää.

Ihmislapset touhusivat kulkuteitä pilkkikansainvaellusta varten.

Meno hirvitti sen verran, että tuli pelko vetäjän ja auralaitoksen väliin köytetyn välimottorikelkan kahtia jakautumisesta, vetovoimien takia. Siinä olisi yhdyssanasta tullut erilliset puoliskot. Keksijän käteen olisivat jääneet moottori ja kelkka.

Muikkua vastaan ui myös repalaiseksi joskus repäisty lohi. Sukulainen, mutta suulas. Rasvaevä ja kaikki.

Se vähän mongerteli, että oli kerrankin nuorempana yksi saaliskalaksi arvioitu ja tähdätty kiusankappale silpaissut sen leukapielestä mitä ilmeisemmin yhä puuttuvat rustot.

Sukulainen oli ilmeisesti tarttunut veneen perässä vedettyyn naarinkiuistinjärjestelmään, eikä kalastaja ollut moottoreineen, plaanereineen ja sen tsiljoonine vapoineen joutanut huolellisuuteen tai tähdelliseen hellyyteen kiinnittämään irrotuspuuhissaan huomiota. Sillä se meinasi muikunkin syödä, kun oli nälkä, vaan eipä saanut vängättyä leukojaan kiinni.

Muikku polskutteli vaan.

Muikun akentti kuunteli Kuusamon uimahallin saunassa äijien puheita. – Etelästä ei ole tänne tullut koskaan mitään hyvää. Ja Australiaa etelämmäksi ei juuri pääse, julistettiin löylyn kätköistä.

Sepä tuli asia selväksi.

Muikun akentti on jo vuosia huolissaan seurannut Posion elinkeinoelämän paikallaan polkemista, mutta älkääpä mitään, nyt saattaa olla Posiolle muuttaneen uuden elinkeinokoordinaattorin tulon myötä tilanne se, että aletaankin polkemaan lujaa eteenpäin. Elinkeinokoordinaattori on nimittäin luvannut laittaa matkalaukussaan tuomaansa kehittämisrasvaa jo melkein ruostuneisiin Posiopyörien kettinkeihin.

Kevään tulo on ottanut niin pitkään, että osa koillismaalaisista arvelee jo kesän peruutetun kokonaan. Suotta huolehditte, kyllä Koillismaalla on ainakin heinäkuu ollut aina lumetonta aikaa.

Pääsiäinen on perinteisesti ollut se aika, jolloin talvimatkailua on ryhdytty paketoimaan kesälomalle. Mitenkähän nyt saisi muistutettua kansalle, että hiihtokelit ovat vielä parhaimmillaan, eikä se golf-kenttä viheröi vielä etelässäkään. Kuusamon golf-kentästä Muikun on parasta olla nyt sanomatta yhtään mitään.