Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Muik­ku­laa­tik­ko: Tiikö lie hu­kas­sa, kun kaup­pa­neu­vok­set neu­vo­vat ristiin kau­pun­gin golf­ken­tän kau­pal­li­sis­ta vi­siois­ta ja näyis­tä?

Golfkärrykansako siinä pohtii, että ollakko vaiko eikö olla, kun kevät koittaa?
Golfkärrykansako siinä pohtii, että ollakko vaiko eikö olla, kun kevät koittaa?
Kuva: Jani Väisänen

Kuusamon kaupunginvaltuusto viettää ensi maanantaina juhlakokouksen kunnan 150-vuotisen taipaleen merkeissä. Esityslistalla ei ole oikeastaan kuin yksi käsiteltävä asia, nimittäin Kuusamo 150 vuotta – uusia polkuja toimivaan arkeen. Asiakohdassa pyritään nuorten syrjäytymistä estämään. Tavoitteena on, että kaikilla kuusamolaisilla nuorilla on koulutuspaikka ja koulutuksen jälkeen työpaikka. Tarkoituksena on varata vuosittain rahaa 200 000 euroa, että tavoite toteutuu.

Muikun mielestä asia on hyvä ja varmaankin esitys hyväksytään valtuustossa.

Jo ennen tätä varsinaista asiaa kokouksessa on muodolliset seikat kuten kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä kahden pöytäkirjantarkastajan valinta. Viime aikoina kokouksissa on jouduttu pöytäkirjantarkastajista äänestämään salaisella lippuäänestyksellä, koska esityksiä on tullut yleensä kolme. Toivottavasti arvovaltaisessa juhlakokouksessa ei tarvitta äänestystä. Muikku esittää, että jos kahdesta ei päästä yksimielisyyteen, niin tehtäköön tällä kertaa vaikka poikkeus ja valitaan kolme pöytäkirjantarkastajaa, niin kaikki ovat tyytyväisiä eikä naurettavaa äänestystä tarvita.

Kuusamon golf-kenttäasia on tällä hetkellä kuuma peruna kuusamolaisessa politiikassa. Asiaan on otettu kantaa puolesta ja vastaan niin luottamusmiestaholta kuin tavalliselta kaupunkilaistasoltakin. Osa on golfin pelaajia, osa ei.

Tämän päivän lehdessäkin on kaksi kirjoitusta kauppaneuvoksilta, jotka ovat entisiä Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtajia. Toinen heistä on tällä hetkellä kaupunginhallituksen jäsen ja valtuutettu, toinen eläkeläinen. Molemmat arvostelevat golfhanketta liiketaloudellisin perustein. Mielipiteet kuitenkin hieman eroavat, sillä vanhempi kauppaneuvos on kaupunginjohtaja Mannisen linjoilla, nuorempi kauppaneuvos äänesti kaupunginjohtajan esitystä vastaan. Muikku seuraa mielenkiinnolla, miten asiassa lopulta tulee käymään.

Muikku ilahtuu kovin ylläolevasta jutusta, jonka mukaan avantouintikausi jatkuu edelleen Koillismaalla. Avovesikauteen taitaa olla vielä matkaa. Miten se olikaan: Kitkalla kuljettiin yhtenä keväänä hevosella kirkkoon vielä juhannuksena. Totta vai tarua.

Se on muuten Rukan Ladulta aikamoinen ennustus, että avantokausi jatkuu toukokuun loppuun saakka.

Mutta pilkitäänhän sitä Pudasjärvelläkin vielä heinäkuussa.

Kevät on kuitenkin edennyt, sillä pihat ja kadut alkavat olla sulia. Edessä onkin pöly-, koirankakka- ja roskienkeruukausi. Monelle tulee vain ongelmia kun ei tiedä hiihtääkkö vaiko pyöräillä.