"Nyt on hyvät olo­suh­teet liikkua maas­tos­sa" – metson ja teeren tal­vi­met­säs­tys alkaa viikon päästä

-
Kuva: Mikko Halvari

Koillismaan ja Itä-Lapin alueilla pääsee metsästämään metsoa ja koirasteertä ensi viikon maanantaista 20.1. lähtien kuun loppuun asti. Nyt alkava talvilinnustus on Suomessa historiallinen, sillä metson ja teeren kannat ovat vahvistuneet niin, että niiden talviaikaista metsästystä vapautettiin ensi kerran sitten vuosikymmeniin. Metsäkanalintukannat taantuivat 60-luvulta 90-luvulle tultaessa rajusti. Tämän vuoksi talvimetsästystä rajoitettiin näihin päiviin saakka.

Esimerkiksi urosteertä sai metsästää viimeksi talvella tammikuussa 1981. Tätä aiemmin niiden perässä on pitänyt lähteä Ruotsiin, jossa latvalintuja on saanut metsästää vapaammin.


Kuusamossa ja Taivalkoskella kuntoa vaativa metsästysrupeama saa jonkin verran harrastajia suksien päälle.

– Varmaan jonkin verran metsästäjiä on lähdössä liikenteeseen, sillä nyt on hyvät olosuhteet liikkua maastossa, kertoo Kuusamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Nurmi.

Taivalkosken riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Pitkänen uumoilee samaa.

– Uskon, että jonkin verran käyvät kokeilemassa talvimetsästystä, Pitkänen toteaa.


Kantojen vahvistuminen on huomattu riistanhoitoyhdistyksissä. Hirvijahdissa liikkuneilta jäseniltä on tullut viestejä, että lintuja näkyy huomattavan paljon.

– Teeriä on näkynyt yllättävän paljon. Lintuja on ja niitä jääkin vielä. Toivon, että kevätpesintä sujuu myös hyvin, Pitkänen kertoo.


Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors kertoo liiton olevan tyytyväinen talvimetsästyksen sallimiseen. Kyseessä ei ole todennäköisesti pysyvä tilanne. Kantojen kehittymisellä on vaikutusta.

– Se toteutuu niinä vuosina, jolloin kannat ovat hyvässä tilassa. Kantojen hyvien ja huonojen vuosien erot voivat olla merkittäviä, Grenfors kertoo.

Grenfors ei odota perinteikkään harrastuksen aiheuttavan suurta kansanvaellusta metsiin.

– Latvalinnustus on vaativaa ja työlästä, selvästi rajatumman porukan jahtia. Haastetta lisää se, että metsäautotiet ovat pääosin kulkukelvottomia.