Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Nyt puhuu kansa: Kar­hu­pat­sas ”var­paan­pe­sual­taan” tilalle ja vi­no­par­keis­ta ei luovuta

Suihkulähde saisi lähteä ja tilalle voisi laittaa karhupatsaan, vastaajat tuumaavat. Arkistokuva.
Suihkulähde saisi lähteä ja tilalle voisi laittaa karhupatsaan, vastaajat tuumaavat. Arkistokuva.

Kuusamon kaupunkikeskustassa ei peruutella autoja taskuparkkiin tulevaisuudessakaan, jos yleisöltä kysytään. Keskustan uudistamiseen ollaan kyllä enemmän kuin valmiita, mutta joistakin tutuista asioista on vaikea luopua, esimerkiksi Kitkantien varren vinoparkista.

Koillissanomat kysyi verkkokyselyssä millaiselta Kuusamon uuden kaupunkikeskustan pitäisi näyttää ja mitä siellä pitäisi olla. Vastauksia tuli 364.

Vaikka Kuusamon keskustan vetovoimaksi olisi tarjolla muun muassa lumimaa ja yleinen sauna Kelanrantaan, koiravaljakkoajeluita, poroaita keskustaan ja ihan vaan kauppoja, vahvin visio uudesta Kuusamon kaupunkikeskustasta perustuu olemassa olevaan. Millä saadaan matkailija ja mökkiläinen ajamaan ”kylän kautta”?

– Karhupatsaalla ja legendaarisella neljäntienristeyksellä. Jos karhupatsas olisi puistossa keskustan tuntumassa, siellä he haluaisivat kävellä ja katsella ja käydä kahvilassa ja pienissä erikoisliikkeissä, joista hankkia tuliaisia, kertoo yksi vastaajista.

Tämä on hyvä näin, sanovat vastaajat Neljäntienristeyksestä.
Tämä on hyvä näin, sanovat vastaajat Neljäntienristeyksestä.

Neljäntienristeyksen pitäisi entisellään vähän yli puolet vastaajista. 185 vastaajaa haluaa jatkaa liikennevaloissa seisomista, 152 vastaajaa menisi mielellään kiertoliittymään ja kokeilisi viedä risteysaluetta kävelykeskustamaisempaan suuntaan. 34 prosenttia vastaajista viimeistelisi kiertoliittymän karhupatsaalla.

Suurin osa vastaajista laittaisi karhupatsaan kuitenkin torille. Patsas, jossa Juuso-karhu ja Sulo Karjalainen tervehtivät toisiaan, sopisi suihkulähteen, eli ”varpaanpesualtaan”, tilalle. Paljon muitakin paikkoja karhupatsaalle on tarjolla: Ervastin aukio, Bjarmian piha, Kuusamotalo, Kukuramaanpuisto ja varsinkin Kitkantien varressa oleva tyhjä tontti, jossa tänä talvena on nautittu Suomen Ladun lumiukkotempauksesta.

Kommenteissa todetaan, että patsaan voi pystyttää vaikka marketeille, kunhan se on paikassa, jossa ihmiset voivat kuvauttaa itsensä pronssisen Sulon ja karhun kanssa.

Kysytään Sulolta, yksi vastaajista ehdottaa. Kysytään.

– En pysty tuohon sanomaan. Riippuu yleisestä mielipiteestä. Viisastelin minä sellaista, että siellä missä se on eniten haitolla. Mukava jos se tulee johonkin näkyvälle paikalle, eikä vesakon laitaan.

Karhujen talviunta Kerolla valvova Sulo Karjalainen jättää siis patsaan paikasta päättämisen suunnittelijoille.

80:n lumiukon tilateos Kitkantien varressa näyttää olevan sellaista, josta tykätään. Entinen tyhjä tontti on jo nimetty lumiukkoaukioksi ja lumiukkopuistoksi. Keskustassa käytäisiin useammin ja siellä viihdyttäisiin, jos tarjolla olisi ostoskeskus (230) ja tapahtuma-alue (132), kun kysyttiin kahta tärkeintä.

Viihtymisen kannalta tärkeänä pidettiin muun muassa puurakentamista ja kulttuurinähtävyyksiä. Elämää olisi luvassa, jos ydinkeskustassa olisi virka-ajan jälkeen auki olevia kahviloita, kahviloita A-oikeuksilla ja elokuvateatteri.

”Avataan kauppoja ja kahviloita. Alan yrittäjäksi!” lupasi 135 vastaajaa.

Auton haluaa vinoparkkiin Kitkantien varteen jatkossakin 72 prosenttia vastanneista, 258 vastaajaa. Suunnitelmissa on, että Kitkantien varren paikoitus muuttuu pitkittäisparkiksi niin, että viherkaistalle saadaan tilaa. Se sopisi 16 prosentille vastaajista, lähes yhtä moni arvostaisi parkkipaikkojen rakentamista.

Perikuusamolainen tapa parkkeerata auto aivan oven eteen on haalistumassa. Vastaajista suurin osa oli sitä mieltä, että sata metriä autolta kauppaan menee vielä. Toisaalta lähes yhtä moni haluaa autonsa vähintään 50 metrin päähän sisäänkäynnistä.

Jos vinoparkista luovutaan, ja Kitkantielle tulee viherkaista Ouluntaipaleen tapaan, niin kuusia siihen ei ainakaan haluta. Vaikka joulukuusista jotkut haaveilevatkin, pensaat ja kukat vievät voiton. Toki kotimaisia puita arvostetaan, mutta näyttää siltä, että Kuusamossa arvostetaan enemmän käytännöllisyyttä ja turvallisuutta kuin puistomaisuutta.

”Poistakaa koko neljäntienristeys.
”Keskusta saa olla omanlainen.
”Poronomistaja, laita porot komeaan aitaukseen keskustaan, josta turistit saa niitä kuvata.
”Ihan vaan kauppoja.
”Nykyinen Kitkantien kaamea autius kannattaa hävittää.
”Pois viherkaista. Lumet on kuitenkin tiellä, niin kuin nytkin.
”Talvella lumiukkoja!
”Kirkkosaareen lammaspatsas, jota karhupatsas voisi katsella kuola valuen.
”Myöhäistä, keskusta on jo siirretty marketeille.
”Puurakentamista ja luontosymboliikkaa!
”Höpöhöpösuunnitelmia saunamaasta tms. ei kannata tehdä.