Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Nyt vi­no­park­kien puo­les­ta kam­pan­joi myös iso Kit­kan­tien kiin­teis­tö­no­mis­ta­ja: "Ei ihminen lähde lou­nas­ta­maan paik­kaan, jonne on pitkä kä­ve­ly­mat­ka park­ki­pai­kal­ta"

Pysäköinti Kitkantiellä suunnitellaan muutettavaksi tien suuntaiseksi.
Pysäköinti Kitkantiellä suunnitellaan muutettavaksi tien suuntaiseksi.
Kuva: Mikko Halvari

Kitkantien suunnittelu pohjaa autojen vinoparkkien poistoon ja niiden korvaamisen pitkittäispysäköinnillä. Näin kertoo hankevastaava Ari Kuotesaho Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Kuusamon Osuuspankin toimitusjohtaja Kari Kivelä sanoo puolestaan kolmen kiinteistön omistajaedustajana Kitkantien alkupäässä (pankkirakennus, Kauppakulma ja vanha pankkikiinteistö), ettei ymmärrä vinoparkkien poistoa.

– Asiasta on kirjelmöity ely-keskukseen.

Kivelän mielestä ainoa tapa pitää keskusta elävänä on säilyttää kunnolliset pysäköintimahdollisuudet ja tässä tapauksessa vinoparkit.

– Olemme ainoa pankki, joka tarjoaa keskustassa käteispalveluita. Niitä käyttävät pääasiassa ikääntyneet henkilöt, joiden liikkuminen on vaikeaa. Jos vinoparkit häviävät, miten he voivat käyttää palveluja, kun pitäisi kulkea kauempana olevilta parkkialueilta pankkiin.

Kitkantien suunnitelmissa pysäköintitilat vähenevät keskustassa ratkaisevasti, eivätkä parkkisuunnitelmat edusta elinvoiman kehittämistä, Kivelä sanoo.

– En vastusta keskustan uudistamista, mutta vinoparkkeja kylläkin. Hyvät pysäköintimahdollisuudet ovat viimeinen oljenkorsi keskustan kehittämiselle. Ei ihminen lähde esimerkiksi lounastamaan sellaiseen paikkaan, jonne on pitkä kävelymatka parkkipaikalta.

Kuotesahon mukaan vinoparkkien poisto ja niiden korvaaminen pitkittäispysäköinnillä perustuu kaupungin vuonna 2015 hyväksymään Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen ja ympäristön kehittämissuunnitelmaan, jolla pyritään lisäämään alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Vinoparkeista luopumisen takana ovat sekä kaupunki että ely-keskus.

Ely-keskus valmistelee parhaillaan suunnitelmaa ja se tulee nähtäville huhtikuussa 30 vuorokauden ajaksi. Tällöin kiinteistönomistajilla ja alueen asukkailla on mahdollisuus jättää siitä muistutuksia. Myös kaupungilta pyydetään virallinen lausunto. Jo nyt ely-keskukseen on tullut asiasta palautteita ja ne kaikki käydään läpi, Kuoteaho sanoo.

”Hyvät pysäköintimahdollisuudet ovat viimeinen oljenkorsi.