Toimittajalta: Mitä Apol­lon­ka­dul­la ti­lat­tiin ja kenen toi­mes­ta?

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Ka­las­tus on tärkeä elin­kei­no ja har­ras­tus – jo­kai­nen voi kui­ten­kin tehdä osansa sen eteen, ett­ei­vät kalat kärsi

Jos kala osaisi ilmaista kipua samalla lailla kuin ihminen tai vaikka lehmä, olisi kalastus todennäköisesti aika erinäköinen harrastus ja elinkeino kuin se nyt on.

Kuusamossa huhtikuussa järjestettävissä SM-pilkkikilpailuissa on otettu käyttöön tiukempi sääntö saaliskalojen osalta. Uudet säännöt määrittelevät, että saaliiksi saatu kala edellytetään tapettavaksi välittömästi ennen talteenottoa. Mitään kaloja ei saa jättää jäälle.

Viime vuoden säännöissä kalan tappaminen oli vain suositus.

Sääntömuutoksen vuoksi lukuisia yhteydenottoja saanut SM-pilkin kilpailunjohtaja Rauno Veteläinen kokee Koillissanomien haastattelussa (s. 5), että nyt hyökätään yhden lajin harrastajia vastaan. Hän vertaa pilkkimistä nuottaamiseen tai verkkokalastukseen, jossa kerralla saadaan saaliksi satoja kiloja kalaa.

Nykyinen eläinsuojelulaki määrittää, että eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Lakia uudistetaan parhaillaan ja paineita kalastuksen vahvempaan sääntelyyn on ilmennyt. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry (SEY) kampanjoi aiemmin, että lakiuudistuksen myötä pyydystä ja päästä -kalastus pitäisi kieltää. Liiton mukaan kalastustapa aiheuttaa kaloille tarpeetonta kipua, stressiä ja tuskaa. Kieltämisen puolesta kampanjoi myös lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Nyt lausuntokierroksella olevassa lakiehdotuksessa ei ole kieltoa pyydystä ja päästä -kalastukseen.

Eläinten käyttäytymistä tutkiva biologi Helena Telkänranta keräsi muutama vuosi sitten tutkimustuloksia kalojen kivun kokemuksista. Telkänranta on esittänyt julkisuudessa, että sekä ammatillisessa että vapaa-ajan kalastuksessa kalat pitäisi tainnuttaa mahdollisimman nopeasti.

Kalastus on Koillismaalla paitsi harrastus, myös elinkeino – niin matkailussa kuin alkutuotannossa. Monessa pöydässä itse pyydetty kala on tärkeä leivän lisä.

Kalastuksen edellytyksiä ei tule heikentää. Kuitenkin jokainen voi tehdä oman osansa sen eteen, että luontokappaleet eivät joudu kärsimään turhaan.

!Jokainen voi tehdä oman osansa sen eteen, että luontokappaleet eivät joudu kärsimään turhaan.