Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Kit­kan­tien re­mon­tis­ta on saatava päätös tänä vuonna – tässä syy

Kitkantien remontin suunnittelu on edennyt loppusuoralle. Remonttisuunnitelma on nähtävillä, siihen voi tehdä muistutuksia, mutta suuret linjat ovat selvillä.

Vinoparkkien muuttuminen pitkittäisparkeiksi on suunnitelmassa mukana. Näin saadaan tilaa muun muassa viherkaistoille. Kuusamon talvien lumisuus on otettu huomioon suunnittelussa. Pitkittäisparkit on normaalia suurempia ja yhtenäisiä alueita, jotta lumen auraaminen onnistuu.

Projektipäällikkö Pirkka Hartikainen rauhoitteli vinoparkkien aiheuttamaa luopumisen tuskaa ja pelkoa (KS 8.6.2018). Hartikainen muistutti tutkimuksista, joiden mukaan viihtyisyys lisää kaupunkikeskustan kaupallista vetovoimaa. Tämä itsestään selvyys on hyvä todeta ääneen.

Jos vinoparkit olisivat ainut menestyksen tae, pitäisi Kitkantien varren kukoistaa nykyisellään. Sitä paitsi korvaavaa parkkitilaa tulee Kaiterantien puolelle ja Ervastin aukiolle, joten kävelymatka Kitkantien liikkeisiin ei juuri pitene.

Tilaa vievä kauppa on Kuusamossa keskittynyt market-alueelle valtateiden risteykseen. Siellä parkkitilaa on aina enemmän kuin Kitkantiellä. Kitkantien kilpailuetu market-alueeseen nähden pitää rakentaa jonkin muun tekijän kuin pysäköinnin varaan. Kitkantiestä on tehtävä kuusamolaisten olohuone ja käyntikortti matkailijoille.

Pitkittäispysäköinti toteutetaan, koska kuusamolaiset päättäjät ja elinkeinoelämä ovat sitä halunneet. Kitkantien kehittämissuunnitelman ovat linjanneet Kuusamon Yrittäjät, Kauppa-Kuusamo, poliittiset päättäjät ja alueen elinkeinoyhtiö.

Elinkeinoelämä on useaan kertaan vedonnut remontin pikaisen toteuttamisen puolesta, viimeksi Kuusamon Yrittäjien hallitus (KS 14.5.2018). Jos investointisuunnitelma kaatuisi, tietäisi se kaupungille yli kahden miljoonan euron ely-keskuksen tuen menettämistä. Rahoitushakemus pitää tehdä kuluvan vuoden aikana. Myöhemmin ely-keskus ei enää osallistu kustannuksiin.

Elinkeinoelämä on useaan kertaan vedonnut remontin pikaisen toteuttamisen puolesta, viimeksi Kuusamon Yrittäjien hallitus.