Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Kuu­sa­mon kesä to­dis­ti, että ruoka ja kult­tuu­ri vetävät ihmisiä – kaksi yl­lä­tys­hit­tiä ja yksi kes­to­me­nes­ty­jä

Henki on materiaa vahvempi. Sen ovat osoittaneet menestykseen yltäneet pienen budjetin kesätapahtumat Kuusamossa.

Ensimmäistä kertaa Kuusamossa järjestetty Taiteiden yö sai liikkeelle satoja ihmisiä. Taiteiden yön tapahtumia järjestettiin Kuusamo-opistolla, kotiseutumuseolla, nuorisotalolla, kirjastossa ja Iso-Möttösten taiteilijakodissa. Taiteiden yön Kuusamoon ideoinut Merja Danso lupasi tapahtumalle jatkoa. On ilahduttavaa, että väkimäärältään Kuusamon kokoinen kaupunki jaksaa kantaa harteillaan taidejuhlan. Budjetti, 700 euroa, oli minimaalisen pieni.

Toinen, uskaltaisiko sanoa, että yllätyshitiksi noussut tapahtuma oli katuruokamarkkinat pari viikkoa sitten. Paikalliseen ruokaan nojannut katumarkkina keräsi arviolta kolmisen tuhatta ihmistä. Katuruokamarkkinat polkaistiin pystyyn suhteellisen pienellä budjetilla ja porukalla.

Ruoka ja kulttuuri on keskiössä myös Perinnepäivillä, jotka aiemmin järjestettiin Puutteenkylän puintipäivien nimellä. Perinnepäivät uudisti sopivasti ohjelmaansa ja yleisö kiitti. Paikalle saapui pari tuhatta ihmistä, mikä on hurja luku kyläjuhlalle. Perinnepäivän teemana oli kuusamolainen järvikala. Kyläläiset kalastivat tapahtumassa myydyt kalat, joiden valmistusta oli mahdollista seurata.

Ruoka, kulttuuri ja paikallisuus yhdistävät mainittuja kolmea tapahtumaa. On ilahduttavaa, että kansanjuhlan voi rakentaa muutenkin kuin kaljateltan ympärille. Katuruokamarkkinoilla oli tarjolla paikallispanimon tuotteita, mutta alkoholi oli siististi sivuosassa, kuten koko perheen tapahtuman luonteeseen kuuluukin.

Menestyksekkäät kesätapahtumat antavat uskoa siihen, että Kuusamon keskustaajamalla ja kylissä on edelleen vetovoimaa, kun osataan nykäistä oikeista naruista. Matkailukaupungille on rikkautta, että vuodenkiertoon mahtuu runsaasti erityyppisiä tapahtumia eri puolilla: Rukalla, Kuusamossa ja kylissä. Se kertoo aktiivisista ihmisistä ja paikkakunnan elinvoimasta.

Menestyksekkäät kesätapahtumat antavat uskoa siihen, että Kuusamon keskustaajamalla ja kylissä on edelleen vetovoimaa, kun osataan nykäistä oikeista naruista.