Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Pää­kir­joi­tus: Näitä juttuja Koil­lis­maal­la luet­tiin viime vuonna – ja tämän se kertoo meistä

-
Kuva: Mikko Halvari

Harvinaisen luminen joulu oli viime vuoden 10. luetuin juttu Koillissanomien verkkolehdessä. Kun suuri osa Suomesta kärvisteli ilmastonmuutoksen vuoksi mustan maan kanssa, Kuusamossa oli lumisin joulu 38 vuoteen.

Luontoaiheet ovat ikisuosikki, joka kiinnostaa aina lukijoitamme. Vuoden luetuimpien listalla korkealla on myös Mikko Halvarin drone-kameralla kuvaama video ruskan keskellä hehkuvasta Myllykoskesta ja Tapani Keräsen ja Arto Kajavan Kuusamojärvestä verkottama jättimäinen särki, joka oli huomattavasti suurempi kuin siihenastinen Suomen ennätyssärki. Myös jauhovaraston seinästä lautoja irti repinyt karhu kiinnosti.

Vuoden kaksi luetuinta juttua ovat suru-uutisia: Mikko Wendelinin menehtyminen äkilliseen sairauskohtaukseen ja Viitostien liikenneonnettomuus, jossa kuoli kaksi ihmistä. Lisäksi luetuimpien joukossa ovat uutiset miehen kuolemaan johtaneesta työtapaturmasta ja avoparin riidasta, jonka jälkeen nainen löytyi kuolleena.

Pääkirjoituksista eniten on kiinnostanut poroaiheinen kirjoitus, josta puhetta riittää edelleen.

Lauri Juusolan jääsaunan purkutuomio puolestaan kiilasi ohi verotietojen, Magical Pond -iglukylän rakentamisen ja amiksen poikien lukuinnostuksen.

Aiempien vuosien suosikit kulkevat samaa rataa: poikkeukselliset luontoilmiöt, kärjekkäät mielipiteet ja kovat uutiset sekä poliisiasiat kiinnostavat.

Vuoden 2018 luetuin juttu oli jo edesmenneen Mikko Hämeen kolumni Urheiluksi ei riitä, että istutaan tuolin ääressä ja pelataan tietokoneella. Myös Seppo Ervastin lukijan kirjoitus hätää kärsivien auttamisesta ja humalaisen kuskin törmäys Kuusamon kirkon porttiin kiinnostivat. Lisäksi uutinen Rukan gondoli-investoinnin käynnistymisestä keräsi lukijoita.

Vuonna 2017 luetuin juttu kertoi sekin lumesta: Tällaista lumimyrskyä ei viiteen vuoteen – lunta tullut jopa 40 senttiä. Toiseksi jäi huippujalkapalloilija Lionel Messin lomailu Kuusamossa. Kolmanneksi luetuin oli poliisiuutinen naisen ruumiin löytymisestä Käylänkoskesta.

Mitä viime vuosien suosituimmat jutut kertovat meistä koillismaalaisista?

Ainakin sen, että haluamme kertoa ympärillämme oleville ihmisille, miten poikkeuksellisessa paikassa asumme tai lomailemme. Eikä tokikaan parane väheksyä sitä, että sää on ollut puheenaiheista suosituin luultavasti kautta ihmiskunnan historian.

Onnettomuudet, kuolemantapaukset ja kovat uutiset puolestaan ovat asioita, jotka pitää tietää, jotta pystyy toimimaan paikallisyhteisön jäsenenä.

Koillissanomien ilmestymistapa muuttuu tammikuun 15. päivä. Sen jälkeen painettu lehti ilmestyy maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin ja verkkosivusto päivittyy seitsemänä päivänä viikossa.

Paikallislehden tärkeimmät tehtävät ovat puhua alueensa puolesta, kertoa mitä seudulla on meneillään ja herättää keskustelua. Jatkossakin näistä huolehtii Koillissanomat.

Jenny Halvari

Päätoimittaja

jenny.halvari@koillissanomat.fi