Pää­kir­joi­tus: Nyt on se aika, kun jo­kai­nen voi auttaa - sai­ras­ta flunssa kotona äläkä tartuta ris­ki­ryh­mis­sä olevia

-
Kuva: Mikko Halvari

Vielä sunnuntaina ei ollut tietoa, että koronavirus olisi ehtinyt Koillismaalle.

Tosin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin linjauksen vuoksi paikkakuntakohtaisia tietoja ei todennäköisesti tullakaan saamaan, vaan tämän kokoisilla paikkakunnalla olevista todetuista tartunnoista tiedotetaan sairaanhoitopiirin laajuisesti.

Tieto koronaviruksen tulosta Koillismaalle saadaan vasta sitten, kun koko sairaanhoitopiirin alue on julistettu epidemia-alueeksi. Tämä tapahtuu, kun ilmenee tartuntoja, joita ei voida yhdistää aiemmin tiedossa oleviin tartuntoihin. Julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan epidemia on levinnyt koko Suomeen viikon tai kahden sisällä.

Eri alueiden erilainen kohtelu herättää hämmästystä. Alkuvaiheessa Helsingissä sairastuneesta koululaisesta kerrottiin todella tarkkoja tietoja harrastuksia myöten, ja hän taatusti oli niiden perusteella tunnistettavissa.

Nyt tietoa sairastuneiden paikkakunnista ei kerrota sen perusteella, että kyse on niin pienistä paikkakunnista. Lisäksi kooltaan suurin piirtein saman kokoisella Kalajoella kuitenkin on seurattu koronavirusepäilyn osoittautumista aiheettomasti tarkasti.

Tieto siitä, onko koronavirus jo nyt todennäköisesti omassa kotikunnassa vaikuttaa siihen, kuinka ihmiset toimivat.

On eri asia rajoittaa tekemistään siksi, että virus luultavasti lähiaikoina tulee paikkakunnalle, kuin siksi että tietää tartuntariskin olevan todellinen.

Kuusamon ylilääkäri Hanna Raittinen perustelee päätöstä myös sillä, että pian, eli epidemian alettua, tartuntoja ei enää jäljitetä. Ennen sitä ihmisten pitäisi kuitenkin saada näin poikkeuksellisessa tilanteessa käytettäväkseen kaikki mahdollinen tieto.

Koillissanomien toimitus päätti avata koronavirusta käsittelevän uutisointinsa kaikkien luettavaksi. Päätöksen taustalla on ihmisten oikeus saada tarpeeksi tietoa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Normaalitilanteessa Koillissanomien toimittajien tekemät jutut ovat lähtökohtaisesti tilaajien luettavissa.

Lehti seuraa koronavirustilanteen etenemistä Koillismaalla ja sen vaikutuksia alueen ihmisiin, talouteen ja arkeen.

Uutisia julkaistaan Koillissanomat.fi-sivustolla ja viikolla uudistuneessa Koillissanomien uutissovelluksessa päivittäin. Sovelluksen lataamalla pysyt ajan tasalla niin paikallisesta koronavirustilanteesta kuin muistakin alueen uutisista.

Nyt on se aika, jolloin jokaisen pitää kantaa vastuunsa läheisten terveydestä. Vaikka ei pelkäisi omasta puolestaan, huolimattomalla käytöksellä voi tartuttaa riskiryhmään kuuluvia. Heille koronavirus voi olla tappava.

Seuraa siis viranomaisten ohjeita. Pese käsiä, vältä ihmisjoukkoja ja tarpeetonta matkustamista ulkomaille ja tee mahdollisuuksien mukaan etätöitä.

Anna myös hoitohenkilökunnalle työrauha. Lievän flunssan voi sairastaa turvallisesti kotona. Älä lähde tartuttamaan sitä muille.