Pää­kir­joi­tus: Ta­val­li­se­na­kin kesänä ete­lä­läi­set tus­kai­le­vat sääs­kien kanssa – tämän kesän hyt­tys­tus­kaa kuvaa hyvin se, että nyt pai­kal­li­set­kin va­lit­ta­vat niistä

Jenny Halvari
Jenny Halvari
Kuva: Mikko Halvari

Kaikkien aikojen mökki- ja Suomi-kesä on hyvässä vauhdissa.

Juhannuksena Koillismaa kuhisi niin, että Kalevan mukaan torstaina Kuusamontiellä oli pahimmillaan viiden kilometrin mittainen, pysähtelevä jono. Yhden lomalle pyrkivän mukaan matka keskustasta Kiiminkiin kesti tunnin.

Meidän marketeissamme puolestaan parkkipaikat olivat täynnä ja leipähyllyjen välissä sen verran tungosta, että turväleistä ei ehkä aina hoksattu huolehtia. Uudet perunat loppuivat kesken.

Kaupan alan arvioiden mukaan Kuusamossa oli juhannuksena jopa 20 000 ihmistä. Edelleen tavallinen asukaslukumme näyttää ylittyvän.

Ympärivuotisen matkailun eteen tehty työ kantaa nyt hedelmää ja vielä sääkin suosii ennennäkemättömästi. Hellettä on ollut jo kahtena päivänä, ja useina on roikuttu juuri sen alapuolella.

Ilmatieteen laitoksen Kuusamon lentokentän mittauspisteellä kuluva kuukausi on ollut kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi.


Siksipä sääskien joukkokuoriutuminen ei olisi voinut huonompaan aikaan sattua! Ensin tulvat kastelivat maaston ja kaikki hyttysten munilla kuorrutetut painanteet täyttyivät vedellä. Stten lämpöaalto herätti inisijät yhtä aikaa turistien tulon kanssa.

Normaalinakin hyttyskesänä etelästä tulleet tuskailevat koillismaalaisten ilmavoimien kanssa. Tämän vuoden poikkeuksellisuudesta kertoo se, että sääskimäärää taivastelevat paikallisetkin.

Hyvä uutinen on tietysti se, että kolmasosa kesän hyttysistä lentää nyt. Pahempaa ei siis pitäisi olla luvassa.

Hyönteistutkijat neuvovat ottamaan rauhallisesti, sillä huitova ja hermostunut ihminen houkuttelee hyttysiä luokseen enemmän kuin lunki kaverinsa. Mutta kun vastustuskyvyllä varustetut paikallisetkin luikkivat sisätiloihin, turisteja käy sääliksi.

Hyönteistutkijat neuvovat ottamaan rauhallisesti, sillä huitova ja hermostunut ihminen houkuttelee hyttysiä luokseen enemmän kuin lunki kaverinsa. Mutta kun vastustuskyvyllä varustetut paikallisetkin luikkivat sisätiloihin, turisteja käy sääliksi.

Kun alueella on yhtä aikaa tavallista paljon enemmän ihmisiä ja sääskiä, ei ole mikään ihme, että hyttyskarkottimet ovat lopussa. Soittokierros paikallisiin kauppoihin kertoo, että niin sisä- kuin ulkokäyttöön tarkoitettuja karkottimia on myyty paljon tavallista enemmän.

Kuorman tullessa se viedään käsistä, mutta uusia saadaan kyllä jatkuvasti. Perinteisiä offeja vielä on, tosin  nekin ovat käyneet vähiin.

Koillismaalta tullaan hakemaan rauhaa ja luontokokemuksia. Luontoa kyllä sääskien kanssa tappelu kysyy, mutta rauhan kanssa voi olla vähän niin ja näin.

Pahimmassa tapauksessa seuraavaksi kutsuvat hyttysistä vapaat aurinkorannat – varsinkin kun rajojakin on nyt aukaistu.

Ei sieltä kuitenkaan näiden alueiden veroisia maisemia ja luontokohteita löydy.  Ensiavuksi siis pitkähihaista ja -lahkeista päälle, lakki päähän ja offi laulamaan ennen ulkoilua. Yöunien rauhoittamiseen taas auttavat rankiskangas ja korvatulpat.

Lohduttautua voi myös sillä tiedolla, että alkukesän pistojen jälkeen loppukesästä paukamat eivät enää edes kutise.