Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pe­las­tus­lai­tos tie­dot­taa: heit­teil­le­jät­tö on lii­ken­tees­sä yleis­ty­nyt ilmiö – On­net­to­muu­den koh­dal­la on py­säh­dyt­tä­vä ja il­moi­tet­ta­va sitten

-
Kuva: Pelastuslaitos/facebook -ruudunkaappaus

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos tiedottaa Facebookissa, että sillä on tärkeää asiaa tielläliikkujille.

– Toivomme, että jaat julkaisua, jotta tieto leviäisi mahdollisimman monelle, kirjoittaa laitos.

– Olemme todella huolissamme yhä yleistyvästä ilmiöstä: Läheskään kaikki autoilijat ja tielläliikkujat eivät pysähdy ajaessaan liikenneonnettomuuspaikan ohi, vaan ilmoittavat hätäkeskukseen pysähtymättä.

Onnettomuuspaikalle tulee aina pysähtyä tarkistamaan kiireellisen avun tarve, varsinkin, jos paikalle ei ole vielä kukaan muu pysähtynyt! Tieliikennelain mukaan jokaisella on yleinen auttamisvelvollisuus (57§) sekä pelastuslain mukainen toimintavelvollisuus (3§).

Eihän sinulla ole koskaan niin kiire, ettet ehtisi pysähtyä auttamaan ja antamaan hätäensiapua?

Pysähtymättä jättäminen aiheuttaa sen, että mahdollisesti välittömässä hengenvaarassa oleva onnettomuuden uhri tai sairaskohtauksen saanut joutuu odottamaan jopa kymmeniä minuutteja hätäensiapua/ensiapua.– Hätäkeskus joutuu tekemään riskiarvion ja hälytyksen puutteellisilla tiedoilla, jolloin pelastusyksiköiden työskentely hankaloituu. Sekä aiheuttaa pelastusyksiköille turhia hälytyksiä, kun käyvät tarkistamassa esim. hinausta odottavia ajoneuvoja.

– Eihän sinulla ole koskaan niin kiire, ettet ehtisi pysähtyä auttamaan ja antamaan hätäensiapua? Ja muista, että joskus myös sinä itse saatat olla avuntarvitsija.