Koillissanomat Live: Kuu­sa­mo­lai­set jat­koi­vat maa­li­teh­tai­lua – Katso tal­len­ne Pal­lo-Kar­hu­jen ja Haa­pa­ve­den Ur­hei­li­joi­den koh­taa­mi­ses­ta

Peter Ukkonen Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta: Helle loppui jy­ti­nään – 27 000 salamaa Suomen maahan

Lea Mikkonen kuvasi säätilan vaihdoksen ukkoseen.
Lea Mikkonen kuvasi säätilan vaihdoksen ukkoseen.
Kuva: lea mikkonen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesä oli vaisu kunnes jytisi kunnolla. Heinäkuun loppuun mennessä Suomen maahan oli iskenyt noin 51 000 salamaa, kun vastaava mittaushistorian keskiarvo on yli kaksinkertainen. Torstaina 2. elokuuta yllettiin kuitenkin liki huippulukemiin vuorokauden salamamäärässä, kun lähes koko maassa esiintyneet ja paikoittain voimakkaat ukkoskuurot johtivat yli 27 100 maasalamaan koko maassa. Tämä on toiseksi suurin lukema 2000-luvulla, ainoastaan vuoden 2013 vuorokausiennätys on niukasti suurempi.

– Suuresta päiväkohtaisesta salamamäärästä kertoo myös se, että elokuun keskimääräinen salamamäärä, 29 000, on nyt jo muutamassa päivässä ylitetty, sanoo tutkija Peter Ukkonen Ilmatieteen laitokselta.

Perjantain kuluessa ukkostelu jatkuu etenkin maan keskivaiheilla, kun kylmärintama liikkuu päivän kuluessa maan etelä- ja keskiosan yli itään. Samalla helteisen kostea ilmamassa väistyy pois.

– Viikonloppuna ja ensi viikon alussa ukkoskuuroja kehittyy enää paikoin lähinnä maan etelä- ja itäosaan. Ilmamassan viilenemisen vuoksi ukkosten todennäköisyydet laskevat tämän jälkeen selvästi, sanoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Vilkkaimpina ukkosen päivinä Suomessa on havaittu jopa 30 000 maasalamaa, ja vuorokausiennätys on 40 000 maasalamaa kesäkuun 29. vuonna 1988. Viime ukkoskauden maasalamamäärä jäi hyvin lähelle tilastojen minimiä: touko-syyskuussa paikannettiin 30 300 maasalamaa. Minimiennätys, 29 700 salamaa, on vuodelta 2015.

Suomessa koetaan ensimmäiset merkittävät ukkoset yleensä toukokuussa. Kausi vilkastuu mentäessä kohti keskikesää: runsaimmat ukkoset koetaan tyypillisesti heinäkuussa. Heinäkuussa Suomen maankamaralle iskee keskimäärin 60 000 salamaa, joka on lähes puolet koko vuoden noin 140 000 salamasta. Elokuussa ukkoset alkavat pikkuhiljaa vähetä, ja syyskuun jälkeen ukkostaa enää melko satunnaisesti, mutta silloinkin ukkoset voivat vielä olla rajuja. Ukkosten esiintyminen on vahvasti riippuvainen yleisestä suursäätilasta; lämmin ja kostea kesä on ukkosten kannalta suotuisa.

Ukkonen ja salamat

Suojautuminen salamalta

Tutkija Antti Mäkelä kertoo ukkosista ja niiden ennustamisesta

Omia havaintoja ukkosista voi lähettää Sää-sovelluksen Omat havainnot -osiossa

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä:

Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: