Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pie­ni­ko­koi­seen pii­rus­tuk­seen paljon yk­si­tyis­koh­tia – Ku­va­tai­tei­li­jak­si val­mis­tu­va Jo­han­nes Hä­meen­nie­mi in­nos­tui mi­nia­tyy­ris­tä

Pienikokoisen piirustuksen, halkaisijaltaan noin 5-6 sentin kuvan tekemiseen menee helposti aikaa vajaa päivä, ja joihinkin enemmänkin, kuvataiteilijaksi valmistuva posiolainen Johannes Hämeenniemi esittelee töitään. Keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä tämä vaatii, kun samaa laatua on pystyttävä tekemään koko ajan, Hämeenniemi sanoo. Tältä vuodelta olevan lyijykynäpiirroksen nimi on Weeknd. Se on taiteilijanimi etiopialais-kanadalaisesta R&B-muusikosta ja tuottajasta Abel Makkonen Tesfayesta.
Pienikokoisen piirustuksen, halkaisijaltaan noin 5-6 sentin kuvan tekemiseen menee helposti aikaa vajaa päivä, ja joihinkin enemmänkin, kuvataiteilijaksi valmistuva posiolainen Johannes Hämeenniemi esittelee töitään.
Pienikokoisen piirustuksen, halkaisijaltaan noin 5-6 sentin kuvan tekemiseen menee helposti aikaa vajaa päivä, ja joihinkin enemmänkin, kuvataiteilijaksi valmistuva posiolainen Johannes Hämeenniemi esittelee töitään.

Kuvataiteilijaksi valmistuva posiolainen Johannes Hämeenniemi asettelee pöydälle työvälineitään: lyijytäytekynä, jossa 0,3 millimetrin lyijy, pyyhekumikynä ja kaksi erivahvuista paperikynää. Niillä mies tekee miniatyyritaidetta, pienikokoisia lyijykynäpiirroksia, joista pienimpien halkaisija on 5-6 senttiä.

Pieneen piirustuksen kokoon hän saa sopimaan paljon yksityiskohtia. Se vaatii mieheltä keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä.

– Kun samaa laatua on pystyttävä tekemään koko ajan, se vaatii keskittymistä. Kaikkein haastavinta pienissä piirustuksissa on saada niistä mittasuhteiltaan oikean kokoisia, Hämeenniemi kuvailee.

– Aikaisemmin ei meinannut kärsivällisyyteni riittää, mutta olen sitä harjoitellut, ja pystyn tekemään aivan pientäkin piirustusta muutamalla tauolla aamusta iltapäivään.

Hämeenniemen ensimmäinen julkinen näyttely Pienemmästi miniatyyripiirustuksia on esillä Posion kirjastossa.

Jo pienestä pojasta lähtien piirtämisestä kiinnostunut nuori mies teki Aku Ankka -julisteen 12 vuotta sitten.

– Peruskoulun ja lukion taitteessa tajusin, että tätä piirtämistä voisi alkaa kunnolla harjoittelemaan, Hämeenniemi kertoo. Hän ei siinä vaiheessa kuitenkaan suunnitellut alkaa alaa opiskelemaan, vaan mielessä hänellä oli lähteä opiskelemaan liikunta-alaa. Kuvataideopettajana toimiva Riikka Virtanen kehotti Hämeenniemeä hakeutumaan kuvaamataitoalalle. Sillä tiellä mies nyt on.

Kolme vuotta sitten Hämeenniemi alkoi harrastamaan piirtämistä useita kertoja viikossa. Hän alkoi laittamaan instagramiin piirustuksiaan.

– Yllätyin, että jokainen piirustukseni oli aina edellistä parempi. Se kannusti jatkamaan ja piirtämään lisää.

– Pyrin kehittämään koko ajan itseäni eri osa-alueilla, niin piirtämistä kuin muutakin visuaalista osaamista.

Aiheet piirustuksiinsa Hämeenniemi ottaa pääasiassa internetistä.

– Siirrän internetistä kuvia puhelimeeni, ja niistä sitten piirrän pienikokoisia lyijykynäpiirroksia.

 

”Kun samaa laatua on pystyttävä tekemään koko ajan, se vaatii keskittymistä.

Johannes Hämeenniemi, 21-vuotias posiolainen.

Opiskelee Lapin ammattikorkeakoulussa Torniossa kuvataidelinjalla.

Valmistumisvuosi 2019.

Kolmas vuosi menossa.

Valmistuu kuvataiteilijaksi noin neljässä vuodessa.

Entiset koulut Posion lukio (2012-2015)

Piirtänyt 15 vuotta.

Alkanut tosissaan piirtämään vuonna 2014.

Muita mielenkiinnon kohteita: Lyhytelokuvien teko, Kuvankäsittely, Kuntosali ja muu urheilu. Animointi ja arkkitehtuuri on myös alkanut kiinnostamaan enemmän.

Piirustusten julkaisupaikka Instagram @jhameenniemi Kokee pystyvänsä saamaan töitään esille siellä laajemmalle yleisölle (Lähinnä ulkomaille).

Tehnyt jo jonkun aikaa tilaustöitä. (piirustuksia ja kuvankäsittelyä).

Tulevaisuuden suunnitelmat kohdistuneet ulkomaille.

Yksinyrittäjyys kiinnostaa.