Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueel­le siirtyy kym­me­niä or­ga­ni­saa­tioi­ta sekä yli 18 000 työn­te­ki­jää – ate­ria­pal­ve­lui­hin ha­lu­taan pai­kal­li­suut­ta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui toiseen kokoukseensa maanantaina.

Uuden hyvinvointialueen vastuulle siirtyy iso määrä erilaisia tiloja, organisaatioita sekä tuhansia työntekijöitä. Arkistokuva.
Uuden hyvinvointialueen vastuulle siirtyy iso määrä erilaisia tiloja, organisaatioita sekä tuhansia työntekijöitä. Arkistokuva.
Kuva: Teija Soini

Uudelle hyvinvointialueelle siirtyy merkittävä määrä omaisuutta, sopimuksia ja vuokrattuja tiloja, jotka ovat olleet tähän asti kuntien, kuntayhtymien tai sairaanhoitopiirin vastuulla.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle luovutetaan yhteensä 35 organisaatiota.

Hyvinvointialueesta tulee myös merkittävä työllistäjä. Sen vastuulle siirtyy reilut 18 500 työntekijää. Heistä 17 600 työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai sitä tukevissa tehtävissä. Noin 870 henkilöä on puolestaan pelastustoimen palveluksessa tai tekee pelastustoimen tukitehtäviä.

Henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle katsotaan liikkeenluovutukseksi. Sen piiriin kuuluu myös tukitehtäviä hoitava henkilöstö, jos työntekijän tehtävistä vähintään puolet on sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtäviä.

Tukitehtäviä ovat esimerkiksi ruokahuolto, siivous, talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut, ICT-palvelut sekä lääketieteelliset laboratoriot ja kuvantamispalvelut.

Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuusto kokoontui maanantaina toisen kerran.

Kokouksessa Pohjois-Pohjanmaan ensimmäiseksi hyvinvointialueen johtajaksi valittiin Ilkka Luoma. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajana.

Ateriapalvelussa halutaan suosia lähiruokaa

Monetra Oulu Oy toimii jatkossa hyvinvointialueen talous- ja henkilöstöhallinnon sekä muiden tukipalveluiden tuottajana.

Hyvinvointialueen ICT-palveluiden järjestämisessä keskeinen kumppani on puolestaan Istekki Oy.

Ateria- ja puhtauspalveluihin aluevaltuusto esittää in house -yhtiöitä. Ne ovat julkisomisteisia yhtiöitä, jotka eivät toimi markkinoilla vaan tuottavat palveluita vain omistajilleen.

Ateria- ja puhtauspalvelujen toteuttamiseksi hyvinvointialue voi perustaa yhdessä alueen kuntien kanssa enintään kolme in house -yhtiötä.

Aluevaltuusto kiinnittää huomiota siihen, että ateria- ja puhtauspalvelut järjestetään mahdollisuuksien mukaan niin, että siellä huomioidaan lähiruuan hyödyntäminen sekä yhteistyö paikallisten ateria- ja puhtauspalvelujen tuottajien kanssa.

Uuden hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alussa.