Asuntopula: Kuu­sa­moon lisää vuok­ra-asun­to­ja ja mai­se­ma­tont­te­ja

Vanhat kuvat: Kuinka on suksi luis­ta­nut? – Katso kuvat men­neil­tä tal­vi­lo­ma­vii­koil­ta

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Poh­jois-Poh­jan­maan liitto huo­lis­saan ener­gian­tuo­tan­nos­ta – odottaa vä­lit­tö­miä tu­ki­toi­mia

Liiton mukaan nyt tarvitaan yhteiskunnallinen konsensus poliittisten toimijoiden, julkisen sektorin ja energiateollisuuden kesken.
Liiton mukaan nyt tarvitaan yhteiskunnallinen konsensus poliittisten toimijoiden, julkisen sektorin ja energiateollisuuden kesken.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Pohjois-Pohjanmaan ja koko Suomen energian saatavuus on turvattava, vaatii Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Liitto toteaa tiedotteessaan, että Ukrainan sodalla on ollut välittömiä vaikutuksia Suomen energiantuotantoon. Suomeen tuodaan merkittäviä määriä öljyä, maakaasua ja energiahaketta. Noin neljännes Suomessa käytettävästä energiahakkeesta on tullut Venäjältä.

Liiton mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ollaan nyt tilanteessa, jossa energiantuotantoon kohdistuu merkittäviä haasteita polttoaineen saatavuuden osalta.

Energian hintaan menevä osuus niin yritysten tuotoista, kuntien tuloista kuin kansalaisten palkoista kasvaa, jos energian omavaraisuutta ei paranneta. Pohjois-Pohjanmaan liitto odottaa välittömiä tukitoimia, joilla selvitään akuutin kriisiin yli.

Lisäksi liitto katsoo, että on luotava suunnitelmat, joilla tilanteen vakauduttua voidaan palata kohti fossiilivapaata ja ilmastonmuutosta torjuvaa sekä omavaraista energiatuotantoa ja energiapolitiikkaa.

"Suomen valtion on neuvoteltava Euroopan unionin kanssa, jotta kriisin aikana energiantuotannon verotusta ja päästökauppaa voitaisiin höllentää. Energiatilanteeseen reagoiminen on välttämätöntä yhteiskunnan vakauden, kuluttajahintojen, työpaikkojen ja vientiteollisuuden kilpailukyvyn takia", tiedotteessa linjataan.

Liiton mukaan nyt tarvitaan yhteiskunnallinen konsensus poliittisten toimijoiden, julkisen sektorin ja energiateollisuuden kesken. On toimittava kaikilla tasoilla kunnista, maakuntiin, valtioon ja EU-tasolle asti, jotta jokainen Suomessa, kansalaisista yhteisöihin ja yrityksiin, selviävät mahdollisemman vähäisillä vaurioilla.