Juuri nyt: Ui­ma­nie­men­tien re­mon­tis­sa Po­siol­la pal­jas­tui iso öl­jy­va­hin­ko – ”Saas­tu­nut­ta maa-ai­nes­ta olemme pois­ta­neet ja ajaneet 20 kuor­ma-au­ton la­val­lis­ta pi­laan­tu­nei­den maa-ai­nes­ten kä­sit­te­ly­lai­tok­seen Kemiin”

Viikon kysymys: Onko vapetus eli säh­kö­tu­pa­koin­ti tuttu ilmiö? – Kerro ko­ke­muk­sis­ta­si viikon ky­sy­myk­seen

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Poh­jois-Poh­jan­maan si­ni­le­vä­ti­lan­ne oli men­nee­nä kesänä rau­hal­li­nen – eniten levää ha­vait­tiin Ro­kuan­jär­vel­lä

-

Pohjois-Pohjanmaan sinilevätilanne on ollut rauhallinen kuluvana kesänä. Kaikkiaan kesän aikana sinilevää havaittiin seitsemällä sisävesien ja kahdella Perämeren rannikon vakioseurannan havaintopaikoilla.

Runsaasti sinileväesiintymää oli Vaalan Rokuanjärvellä, mutta muut sinileväesiintymät ovat olleet lyhytkestoisia. Rokuanjärvi on kärsinyt toistuvista sinileväkukinnoista jo kymmenien vuosien ajan.

Myös kansalaiset ovat tallentaneet omia sinilevähavaintojaan. Kaikkiaan kansalaisten havaintoja on ollut yhteensä 46. Eniten kansalaishavaintoja on Kuusamon järvistä.

Virtavesissä Sanginjoella ja Oulujoella PIkkaralan kohdalla ei ole havaittu sinileviä.

Perämeren rannikolla sinilevät runsastuivat kesä-heinäkuun vaihteessa. Kellon Kiviniemessä ja Iin Pirttiperällä levää oli runsaasti juhannuksen jälkeen.

Sinileväseurantaa jatketaan syyskuun loppuun saakka, vaikkakin runsaammin sinileviä havaitaan yleensä heinä-elokuun aikaan kun vedet ovat lämpimiä.