Joko luit: Aino, 10, Kuu­sa­mos­ta lähtee Hel­sin­kiin lasten omiin "Linnan juh­liin"

Minne mennä: Free­sty­le­hiih­toa Ru­kal­la, jou­lu­lau­lu­ja ja -myy­jäi­siä – katso tästä Koil­lis­maan menot

Päätoimittajalta: Muis­te­taan näin lä­hes­ty­vän joulun alla, että ku­lut­ta­mis­ta tär­keäm­pää on vä­lit­tä­mi­nen

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poh­jois-Poh­jan­maan uudeksi maa­kun­ta­joh­ta­jak­si va­lit­tiin Mu­hok­sen kun­nan­joh­ta­ja Jussi Rämet

Jussi Rämet valittiin uudeksi maakuntajohtajaksi maanantaina. Hän aloittaa tehtävässään huhtikuussa.
Jussi Rämet valittiin uudeksi maakuntajohtajaksi maanantaina. Hän aloittaa tehtävässään huhtikuussa.
Kuva: Tuovi Pulkkanen

Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtajaksi on valittu Muhoksen kunnanjohtaja Jussi Rämet.

Maakuntavaltuusto äänesti Rämetin valinnasta tänään maanantaina. Hän sai suljetussa lippuäänestyksessä yhteensä 57 ääntä. Pohjois-Pohjanmaan liiton kehitysjohtaja Tiina Rajala sai puolestaan 13 ääntä.

Vaalitulos voidaan vahvistaa 30 päivän valitusajan jälkeen.

Vuodesta 2008 asti maakuntajohtajana toiminut Pauli Harju luopuu tehtävistään virallisesti 31. maaliskuuta. Harjun sijaisena on toiminut 1. helmikuuta alkaen Markus Erkkilä.

Vuonna 1976 syntynyt Rämet valittiin Muhoksen kunnanjohtajaksi joulukuussa 2020. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa suunnittelujohtajana Pohjois-Pohjanmaan liitossa sekä muutosjohtajana ja suunnittelupäällikkönä Keski-Pohjanmaan liitossa.

Lisäksi Rämet työskenteli Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtajana vuosina 2016–2017, kun Pauli Harju oli maakuntauudistuksen muutosjohtajana valtiovarainministeriössä.

Maakuntajohtajan virkaa haki yhteensä yksitoista henkilöä, joista haastatteluun kutsuttiin viisi. Virkaa hakeneiden joukossa oli muun muassa Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.

Heistä soveltuvuusarviointiin kutsuttiin Jussi Rämetin lisäksi kauppatieteiden maisteri ja oikeusnotaari sekä ministeri Mika Lintilän (kesk.) valtiosihteerinä toimiva Ann-Mari Kemell ja hallintotieteiden maisteri ja Pohjois-Pohjanmaan liiton kehitysjohtaja Tiina Rajala.

Rämet on syntynyt Oulussa. Koulutukseltaan hän on suunnittelumaantieteilijä.

– Suunnittelumaantiede antaa hyvät eväät ja opit muun muassa aluekehittämiseen ja strategiseen suunnitteluun, Rämet kertoi Kalevan haastattelussa tammikuussa 2021.

Juttua korjattu 12.45 ja 16.55: Rämetin valinta voidaan vahvistaa vasta valitusajan jälkeen. Tietoa siitä, milloin Rämet aloittaa tehtävässään, ei toistaiseksi ole. Korjattu Mirja Vehkaperän nimi.