Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Poliisi py­säyt­ti raskaan lii­ken­teen te­ho­val­von­nas­sa 1646 ajo­neu­voa viikon aikana – kul­jet­ta­jil­le yh­teen­sä 410 seu­raa­mus­ta

Poliisi valvoi 12.–18. lokakuuta raskasta liikennettä tehostetusti koko maassa. Tällä kertaa valtakunnallisesta valvontajaksosta ei tiedotettu etukäteen. Kuvituskuva.
Poliisi valvoi 12.–18. lokakuuta raskasta liikennettä tehostetusti koko maassa. Tällä kertaa valtakunnallisesta valvontajaksosta ei tiedotettu etukäteen. Kuvituskuva.
Kuva: Arkistokuva: Vesa Joensuu

Poliisi valvoi raskasta liikennettä tehostetusti koko Suomen alueella maanantain 12. ja  sunnuntain 18. lokakuuta välisenä aikana. Tehovalvontajakson aikana havaittiin muun muassa 173 ajo- ja lepoaikarikkomuksia sekä 38 kappaletta ajopiirturirikkomuksia.

Epäkuntoisen kulkuneuvon matka keskeytettiin kokonaan 13:ssa tapauksessa ja kuljettajille määrättiin 104 sakkoa näistä rikkeistä. Ylikuormalla ajaneita kuormia havaittiin 62 kappaletta, mikä oli 35 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Kuorman varmistamiseen liittyvistä rikkeistä jaettiin 48 rangaistusta sekä kuljettajan ja ajoneuvon asiapaperirikkomuksista 31 kappaletta. Poliisi suoritti valvonnassa 266 ulkomaalaisvalvontaan liittyvää tarkastusta ja tapasi ratista myös kahdeksan ajo-oikeudetonta.

– Kaiken kaikkiaan vuoden 2020 aikana järjestettyjen tehovalvontajaksojen aikana muutokset eivät ole olleet kovin merkittäviä, arvioi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kari Onninen.

Ajo- ja lepoaikarikkomusten määrä pysyi samalla tasolla suhteutettuna tarkastusten määrään. Näin tapahtui myös ajoneuvoissa todettujen epäkuntoisuuksien osalta.

Poliisitarkastaja Onninen pitää huolestuttavana, että ajo- ja lepoaikarikkeisä on rangaistu vuoden 2020 valvontajaksojen aikana 672 kertaa ja ajopiirturirikkomuksita 135 kertaa.

Kuluvan vuoden aikana tehovalvonnoissa on rangaistu 252 kertaa epäkuntoisuuksista ja lopetettu matkan teko 34:ltä kuljettajalta. Tehovalvonnoissa on tarkastettu vuoden 2020 aikana yhteensä 5021 ajoneuvoa.

– Kumpikin edellä olevista tekijöistä vaikuttaa niin liikenneturvallisuuteen kuin antaa toisaalta kilpailuetua rehellisiin toimijoihin nähden ja on siten yksi harmaan talouden ilmenemä kuljetusalalla, Onninen sanoo.

Lokakuun puolenvälin valvontajakson aikana tarkastettiin yhteensä 1 646 raskasta ajoneuvoa, joista 1353 kotimaista sekä 290 ulkomaista sekä kolme linja-autoa. Kuljettajille määrättiin kaikkiaan 410 seuraamusta ja annettiin 311 huomautusta. Tällä kertaa valtakunnallisesta valvontajaksosta ei tiedotettu etukäteen.