Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Po­lii­si­ta­loa kaa­vail­laan Rajan ton­til­le – Kau­pun­ki läh­tö­koh­tai­ses­ti myön­tei­nen: kaa­voi­tuk­ses­ta ei vielä kes­kus­te­lu­ja

Rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo Senaattikiinteistöiltä toivoo, että kaupunki muuttaa kaavaa, jotta Senaattikiinteistöt voi rakentaa Poliisille vuokrattavan poliisitalon Rajan tontille.
Rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo Senaattikiinteistöiltä toivoo, että kaupunki muuttaa kaavaa, jotta Senaattikiinteistöt voi rakentaa Poliisille vuokrattavan poliisitalon Rajan tontille.
Kuva: Jani Väisänen

Kuusamon poliisitalohankkeen ohjausryhmä esittää poliisihallitukselle Kuusamon uuden poliisitalon rakentamista Rajavartioston rakennusten pohjoispuolelle Senaattikiinteistöjen toimesta. Helsingin päätöstä odotellaan vuoden loppuun mennessä.

– Jos me pääsisimme suunnittelemaan varsinaisia toteutussuunnitelmia tuossa vuoden alussa, se olisi hyvä, kertoo rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo Senaattikiinteistöiltä.

Kyseinen alue on Senaattikiinteistöjen hallussa. Laaja alue on Kuusamon kaupungin vanhassa kaavassa merkitty kokonaisuutena puolustusvoimain käyttöön, kerrotaan Kuusamon kaavoituksesta. Varsinaisia tonttikaavoja ei ole alueelle tehty.

Rovamo kertoo, että kokouksessa oli esillä myös Kuusamon kaupungin toive, jonka mukaan poliisitalo rakennettaisiin ydinkeskustaan Kitkantien varteen entisen kaupungintalon tontille.

– Hintaero olisi ollut tässä vaihtoehdossa vähän kalliimpi, marginaalisesti. Kitkantien vaihtoehdossa tontilla nykyisin sijaitsevan rakennuksen purkukustannukset olisivat aiheuttaneet hieman kuluja, kertoo Rovamo.

Rovamo arvioi myös, että Kuusamon keskusta on hiljenemään päin muutenkin, kun kaupallinen toiminta on siirtynyt markettien suuntaan.

”Kitkantien vaihtoehdossa tontilla sijaitsevan rakennuksen purkukustannukset olisivat aiheuttaneet hieman kuluja.

Kaupunki voi estää rakentamisen Rajalle jättämällä kaavoittamatta?

– Toivottavasti ei, vastaa Rovamo.

Rajalle rakentamisen etuna nähdään myös se, että alue on hyvien liikenneyhteyksien päässä. Siellä toimien arvioidaan saatavan myös yhteistyötä aikaan rajavartioston kanssa.

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen kertoo, että Rajan kaavoituksesta ei ole käyty vielä keskustelua.

– Suhtaudumme lähtökohtaisesti myönteisesti virastotalon sijoitustoiveisiin.

Manninen ei tyrmää mahdollisuutta Rajan alueen kaavoittamisesta myöskään kaupungin asuinalueeksi vaikka osittain, jos mahdolliset keskustelut Senaattikiinteistöjen kanssa etenisivät sellaiseen suuntaan.