Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus

Pork­ka­tör­mä kaipaa va­lis­tu­nut­ta omis­ta­jaa – his­to­ria­kes­kuk­sel­le on parempi paikka

Ajatus Kuusamon Porkkatörmän historiallisen kiinteistön pelastamisesta kaupungin rahoilla on kovasti kaunis, mutta taloudellisesti raskas, eikä rakennukselle ole näköpiirissä käyttöä. Talo rakennettiin alunperin lastensairaalaksi, mikä tekee käyttötarkoituksen löytämisestä haasteellisen. Rakennuksessa on kolmessa kerroksessa paljon kapeita käytäviä ja pieniä huoneita.

Vuosi sitten joukko kaupunginvaltuutettuja (11 allekirjoittajaa ) jätti valtuustoaloitteen historiakeskuksen perustamisesta Porkkatörmälle. Kasvatus- ja sivistyslautakunta hylkäsi aloitteen yksimielisesti. Kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarviokirjaan vuodelle 2017 lisättiin joulukuussa valtuuston yksimielisellä päätöksellä maininta, että Porkkatörmän  vanhan lastensairaalan kiinteistön selvitystyö ja toimenpiteet rakennuksen korjaamisesta aloitetaan.

Historiakeskus on perusteilla Karhuntassuun. Tarkemmin sanottuna tiloihin perustetaan kulttuuri- ja matkailukeskus, jossa yhdistyvät matkailuneuvonta ja Kuusamon historian esittely uutta tekniikkaa käyttämällä. Tälle vuodelle rahaa on varattu 100 000 euroa. Kaikkiaan keskuksen luominen maksaa puoli miljoonaa, josta parhaassa tapauksessa saadaan EU-rahalla katettua 350 000 euroa.

Jos historiakeskus perustettaisiin Porkkatörmälle, tietäisi se miljoonainvestoinnin päälle noin 200 000 euron kiinteitä kuluja vuodessa.

Karhuntassun puolesta puhuu sen keskeinen sijainti valtateiden risteyksessä. Historiakeskus hoituu samalla henkilökunnalla kuin nykyiset matkailupalvelut.

Jos historiakeskus perustettaisiin Porkkatörmälle, tietäisi se miljoonainvestoinnin päälle noin 200 000 euron kiinteitä kuluja vuodessa. Kulut tulisivat henkilöstön palkkaamisesta ja rakennuksen käyttökustannuksista. Liikenteellisesti Porkkatörmä on syrjässä, eikä mittavien liikennevirtojen houkuttelu päiväkodin ja vanhustentalojen liepeille ole järkevää.

Kaupungin on syytä myydä Porkkatörmän kiinteistö. Koska rakennuksessa on miljoonan euron remonttitarve, on myyntihinta pidettävä erittäin maltillisena. Tärkeintä on saada hyvä omistaja, jolla on rakennukselle käyttötarkoitus ja halu kunnostaa historiallinen rakennus.

 

Juttua on muokattu 7.3. klo 13.30. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että kaupun­gin­val­tuuston hyväksymään tämän vuoden talousarvioon olisi merkitty, että Porkkatörmän kiinteistöstä luovutaan. Pork­ka­tör­mästä ei budjet­ti­val­tuus­tossa äänestetty, joten päätös oli yksimielinen.Tieto oli virheellinen.Kuusamon kaupungin talousarviokirjaan vuodelle 2017 lisättiin joulukuussa valtuuston yksimielisellä päätöksellä maininta, että Porkkatörmän  vanhan lastensairaalan kiinteistön selvitystyö ja toimenpiteet rakennuksen korjaamisesta aloitetaan.Koillissanomien pääkirjoituksessa väitettiin perjantaina 3.3.2017 virheellisesti, että kiinteistöstä luopumisesta olisi tehty budjettivaltuustossa yksimielinen päätös. Porkkatörmästä luopumisesta ei ole tehty esitystä.Niin sanotussa budjettivaltuustossa 13.12.2016  kaupunginvaltuusto lisäsi yksimielisesti talousarviokirjaan sivulle 70 kohtaan 2. Perustehtäviin liittyvät investoinnit tekstin ”Porkkatörmän näyttelytilan, vanhan lastensairaalan, lastenkodin vanhan arvokkaan kiinteistön selvitystyö ja toimenpiteet rakennuksen korjaamisesta aloitetaan.” Koillissanomissa 1.3.2017 julkaistussa uutisessa kerrottiin, että Porkkatörmän mahdollinen myyminen on vasta yhden virkamiehen ajatus. Jutussa kerrottiin myös, että kaupunki selvittää kiinteistön kunnon.