Po­ro­kel­lo kil­kat­taa kovasti mat­kal­la Vii­tos­tie­tä Kuu­sa­mos­ta Rukalle – Koil­lis­sa­no­mat haas­tat­te­li poroja ku­van­neet Ha­lo­set: katso video

Porokello on asennettu jo 50 000 puhelimeen. Kuvassa sama myös keskikämmenen peukalo, joka esiintyy kuopiolaisten sisarusten haastattelussa alla.
Porokello on asennettu jo 50 000 puhelimeen. Kuvassa sama myös keskikämmenen peukalo, joka esiintyy kuopiolaisten sisarusten haastattelussa alla.
Kuva: Jani Väisänen

Viitostie Kuusamosta Rukalle on aluetta, jolta varoituksia porojen liikkeistä tulee paljon, kertoo Moottori-lehti. Myös tiet Rovaniemeltä pohjoiseen keräävät paljon varoituksia poroista.

Koillissanomat ajaa hyräytti Rukalle Porokelloa testaten ja toden totta! Se hyväkäs kello kilikatti ja kalakatti matkalla monet kerrat. Poroja näky pariin kertaan kilinän jälkeen.

Sitten Posion ristauksessa, Rääpyslammen kohdalla – näkyi muuten olevan grillikin auki – tuli vastaan parikymmenpäinen porotokka, joka jatkoi kulkuaan tien vartta etelää ja kaupunkia kohti.

Olipa levikkeelle pysähtynyt myös isä-Halonen Kuopiosta tyttöjensä Millan ja Maisan kanssa. Tytöt olivat nähneet poroja vain harvoin ja kuopiolaiset sisarukset olivatkin vaatineet äänekkäästi isäänsä pysäköimään kuvaamista varten.

Levikkeeltä olivat matkailijat päässeet poroja kuvaamaan läheltä, eikä kenkiäkään oltu ehditty laittaa jalkaan. Muu liikenne siinä joutu hieman hidastamaan, oli poroja sen verran paljon, eivätkä kaikki näyttäneet osaavan liikennesääntöjäkään. Tokan liepeillä kulki myös muuan tämän kevään vasa emojensa huolehdittavana.

Halosten mobiilisovellus oli kertonut jo hyvissä ajoin poroja olevan tiellä. Halosetkin käyttävät Porokelloa.

Porokello on on älypuhelinsovellus, joka varoittaa tiellä jollottavista poroista. Sovellus on ilmainen, sitä päivittävien ammattiautoilijoiden ansiosta. He päivitttävät sovellusta ajantasaisin varoituksin porojen liikkeestä teiden varsilla poronhoitoalueella.

Moottori-lehden haastatteleman Porokellon projektipäällikkö Henna Nurmisen mukaan tavoitteena on saada tuhat porovaroittajaa mukaan jo tämän vuoden puolella.

Porokellon kehityshanketta vetävät ELY-keskukset. Sovelluksen on ladannut jo noin 50 000 käyttäjää.

Puhelimen paikannuslaitteisto havaitsee järjestelmään syötetyt tiedot poroista, milloin autoilija on lähestymässä porovaroitusaluetta. Varoitukset näkyvät jo myös nykyautojen V-Traffic -palvelussa.

Varoitukset näkyvät myös reaaliaikaisesti internetin osoitteesta: www.porokello.fi .

Viime vuonna sovellus varoitti yhteensä 165 000 alueesta.

Viitatun jutun Porokellosta voi lukea tästä linkistä .

Juttua päivitetty 26. kesäkuuta 2018.