Po­siol­la vär­vä­tään ky­lä­pe­las­ta­jia – Noin puolet teh­tä­vis­tä si­joit­tuu niin sa­no­tul­le ris­kia­lueel­le, harvaan asu­tul­le alueel­le

Posion Vapepan välineistöä viime talvena esittelivät Vapepan puheenjohtaja Voitto Laatikainen (oik.) ja Kalevi Immonen.
Posion Vapepan välineistöä viime talvena esittelivät Vapepan puheenjohtaja Voitto Laatikainen (oik.) ja Kalevi Immonen.
Kuva: Erkki Ahola

Lapin pelastuslaitoksen Posion yksikkö värvää Posiolla tuekseen niin sanottuja kyläpelastajia. Tätä koskeva Kyläpelastaja-koulutuspäivä järjestetään Posion paloasemalla lauantaina 11. tammikuuta.

Koulutuspäivän tavoitteena on, että sivukylällä asuva kyläpelastaja ehtisi hälytyskohteeseen ennen viranomaisen saapumista, voisi antaa viranomaiselle tärkeää tilannetietoa ja pelastettavalle ratkaisevan avun.

Posiolla pelastustoimen tehtävämäärät ovat lisääntyneet viime vuosina. Noin puolet tehtävistä sijoittuu niin sanotulle riskialueelle, mikä tarkoittaa sitä, että alue on harvaan asuttua, onnettomuuksia tapahtuu vähän ja pelastustoimen toimintavalmiusaika on yleensä yli 22 minuuttia, pelastuslaitoksen tiedotteessa todetaan.

– Ensitoimenpiteillä on suuri merkitys onnettomuuden seurauksien minimoinnissa, siksi nopeasti paikalle saatavalla avulla on suuri merkitys.

Posion pelastuslaitoksen kouluttajat kouluttavat kaikki kyläpelastajaksi valitut henkilöt. Aiempaa osaamista ei vaadita.

Koulutukseen kuuluu hätäensiapu, alkusammutus ja tiedustelu.

Kyläpelastaja toimii aina pelastustehtäville osallistuessa pelastusviranomaisen valvonnan ja vastuun alla.

Kyläpelastaja voi ilmoittaa pelastustoimintaan mukaan omaa kalustoa, kuten esimerkiksi moottorikelkan, mönkijän ja veneen. Pelastuslaitos maksaa näiden käytöstä korvauksen.

Kyläpelastaja-koulutus Posion paloasemalla lauantaina 11. tammikuuta kello 8.00 alkaen.