Kolumni

Posion jää­hal­lin käyttö tuot­teis­tet­ta­va - Kunta saisi lisää tuloja hal­lis­ta, kun joku lait­tai­si hihat hei­lu­maan, ja alkaisi kut­su­maan ­kiek­koa har­ras­ta­via po­ru­koi­ta Po­siol­le

-

Posion kunnanvaltuusto teki järkevän päätöksen päättäessään yksimielisesti sijoittaa uuden kuntosalin jäähallin yhteyteen.

Uutta tilaa on arvioitu tarvittavan noin 165 neliötä. Alustava kustannusarvio on noin 200 000 euroa. Lisäksi laitteiden hankintaan varataan 50 000 euroa.

Mutta, kuka alkaisi myymään jäähallin käyttöä? Hallin käyttö olisi tuotteistettava!

Tuotteistamalla Posion kunnalla olisi mahdollisuus saada hallista lisää tuloja.

Mutta, kuka olisi se joku, jolle tehtävän voisi antaa? Jos löydettäisiin joku idearikas ihminen kunnan henkilöstöstä, tai kuuluisiko hallin käytön myynti paremminkin Posion matkailuyhdistykselle. Hallin käytön lisääminen voisi olla eräänlaista liikuntamatkailua?

Kysellessäni Suomen Jääkiekkoliitosta, paljonko tällä hetkellä Suomessa on harrastajaryhmiä, jotka pelaavat kiekkoa siis harrastusmielessä. Vastaukseksi sain: useita satoja ryhmiä.

Jääkiekkoliiton mukaan kiekkoa harrastetaan aktiivisesti eri puolilla Suomea, siis myös Pohjois-Suomessa, Lapissa ja Koillismaalla.

Yksistään Oulussa ja Oulun ympäristössä tiedetään olevan kymmeniä jääkiekon harrastajaporukoita. Posiollakin näitä Oulun seudun kiekkoporukoita on jo käynyt harrasteturnauksissa, ja myös ihan itsenäisesti pelaamassa omalla porukallaan.

Tieto kyllä Posion upeasta hallista on levinnyt tällä hetkellä harrastajien keskuuteen.

Posion kunnasta saamieni tietojen mukaan hallin käyttökulut ovat vuodessa 100 000 euroa. Kuluihin sisältyvät kaikki hallin käyttökulut palkkakuluineen.

Käyttömaksuilla kunta pystyy tällä hetkellä kattamaan noin kolmanneksen kuluista. Kunnan talousarvioon kuluvalle vuodelle on jäähallista budjetoitu käyttötuloja 37 500 euroa. Viime vuonna kunta sai käyttötuloja vajaat 34 000 euroa.

Hallissa pyörivät tällä hetkellä vakiokäyttövuorot maanantaista perjantaihin. Viikonloput ovat pelivuoroja. Sunnuntaina on yksi vakiokäyttövuoro.

Hallissa pyörii tällä hetkellä 13 vakiovuoroa viikossa, joiden kesto on keskimäärin tunnista puoleentoista tuntiin. Lisäksi on tunnin mittainen yleisövuoro viitenä päivänä viikossa.

Vakiokäyttäjiä on yhteensä tällä hetkellä noin sata, jotka käyvät vähintään kerran viikossa pelaamassa tai luistelemassa. Näiden lisäksi on laskettava yleisövuorolla käyvien joukko, joita on muutamia kymmeniä. Sekä lisäksi peruskoulun ja lukion oppilaat käyttävät hallia liikuntatunneillaan.

Viikonloppuisin hallilla pelattavat kiekko-ottelut vilkastuttavat ja vaikuttavat välillisesti muidenkin palveluiden käyttöön.

Talvella viikonloppuisin Posion keskusta olisi melko hiljainen ilman hallilla pelattavia otteluita ja harrasteturnauksia.

Posion kunta saisi tosiaan lisää tuloja hallista, kun joku laittaisi hihat heilumaan, ja alkaisi ottamaan yhteyksiä kiekkoa harrastaviin porukoihin.

Kunnalla olisi siis mahdollisuuksia saada lisää hallista tuloja harrastajaryhmiltä, joita Posiolle voitaisiin kutsua.

”Viikonloppuisin hallilla pelattavat kiekko-ottelut vilkastuttavat ja vaikuttavat välillisesti muidenkin palveluiden käyttöön.