Posion pi­ha­sau­na­pa­lo kytee vielä päiviä syvällä mu­ha­ka­sas­sa – Pa­lo­mes­ta­ri: "Ei aiheudu le­viä­mi­sen vaaraa, sa­vut­ta­mi­sen vuoksi ei pidä soittaa hä­tä­kes­kuk­seen"

Vanha pihasaunarakennus tuhoutui tulipalossa Posiontiellä Posion keskustassa keskiviikkoa vasten yöllä. Osuuspankin liikekiinteistö ja Kitkan Sähkön talo (taustalla) säästyivät.
Vanha pihasaunarakennus tuhoutui tulipalossa Posiontiellä Posion keskustassa keskiviikkoa vasten yöllä. Osuuspankin liikekiinteistö ja Kitkan Sähkön talo (taustalla) säästyivät.
Kuva: Erkki Ahola

Posion keskustassa keskiviikkoa vasten yöllä palaneen pihasaunan rauniot kytevät vielä useita päiviä. Torstaina aamulla aikaisin paikan ohikulkija teki palohälytyksen hätäkeskukseen kun näki raunioissa punaisen hehkun ja raunioista nousi savua. Pelastuslaitos sai hälytyksen kello 06.36.

– Palaneen saunarakennuksen rauniot tulevat savuttamaan mahdollisesti vielä useamman päivän ajan. Raunioita ei ole mahdollista sammuttaa totaalisesti rakennuksessa olleen muhaeristeen vuoksi. Muhaeriste palaa lähinnä kytemällä ja varsinainen palo voi olla kaukana näkyvästä pinnasta. Muhaeriste ei kastu, joten sen sammuttamiseksi loput rakennuksen raunioista pitäisi kaivinkoneen avulla päästä levittämään. Tämä ei ole mahdollista paikalla olevien muiden rakennusten suojelemiseksi, Lapin pelastuslaitoksen Posion paloaseman palomestari Kirsti Heikkala kertoo tiedotteessa. Heikkala jakoi tiedotteen myös Facebookiin Posion Kansalaisfoorumille.

Heikkala muistuttaa, että kytöpalon savuttamisen vuoksi ei pidä soittaa hätäkeskukseen. Vaikka palo pääsisi palamaan uudelleen pienellä liekillä, ei siitä aiheudu leviämisen vaaraa. Mikäli rauniosta nouseva savu huolestuttaa, tai siinä näkyy kytöpalon merkkejä, pitää soittaa numeroon 0400 254 112. Numero löytyy myös netistä sekä raunion laidalle nauhaan kiinnitetystä lapusta.

– Tärkeätä on levittää tietoa, etteivät ihmiset turhaan hälytä palokuntaa paikalle, kun tilanteelle ei tällä hetkellä voida tehdä enempää, Heikkala sanoi Koillissanomille.

– Suihkutimme vettä raunioihin useamman kuution, mutta vesi kastelee vain pinnasta. Syvälle muhakasaan vesi ei pääse, ja sen vuoksi siinä on edelleen kytöpalo, Heikkala jatkaa.

– Kun paloa sammutettiin, liekkeihin suihkutettiin vettä yhteensä 65 kuutiota eli 65 000 litraa, Heikkala kertoo.

Korjattu tekstiin 12.11. 2020 klo 11.50: Vesimäärä 65 kuutiota eli 65 000 litraa.