Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta

Postin uudet toimet iskevät pahiten pai­kal­lis­leh­tiin: ja­ke­lu­hin­nat nou­se­vat, peit­to­ja­ke­lut lop­pu­vat – "Mikäli joltain paik­ka­kun­nal­ta loppuu oma lehti, alue jää väis­tä­mät­tä vähän var­joon"

Pelkona on, että jakelun kallistuminen ja peittojakelujen loppuminen voivat johtaa jopa paikallislehtien kuolinuutisiin.
Pelkona on, että jakelun kallistuminen ja peittojakelujen loppuminen voivat johtaa jopa paikallislehtien kuolinuutisiin.
Kuva: Jussi Leinonen

Paikallislehtien johto on huolestunut eduskunnassa käsittelyssä olevan uuden postilain sekä Postin jo julkistamien uudistuksien yhteisvaikutuksesta.

Uhkana on, että paikallislehtien toimintaedellytykset vaikeutuvat ja jakelun kustannukset nousevat kestämättömälle tasolle, varoittavat Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Uutismedian liiton paikallislehtijaosto lähettämässään kannanotossa.

Uuden postilain myötä yksi tai kaksi kertaa viikossa ilmestyvät paikallislehdet ovat jäämässä kaavaillun jakelutuen vaikutusten ulkopuolelle.

Syyskuun puolivälissä Posti tiedotti siirtyvänsä ensi vuonna uuteen kolmiportaiseen ja alueelliseen ABC-hinnoitteluun, jossa suurin osa paikallislehdistä on kalleimmassa C-ryhmässä. Lisäksi Posti on tiedottanut esimerkiksi paikallislehtien paljon käyttämien peittojakeluiden lopettamisesta.

Koillissanomista 40 prosenttia jakaa Posti. Varhaisjakelun hoitaa Kaleva Median oma Koillisjakelu.

Yleisesti tilanne voi johtaa esimerkiksi siihen, että osa paikallislehdistä lopettaa ja osa joutuu tinkimään sisällöstä. Paikallislehdet ovat kuitenkin levikkialueillaan tilattuja ja luettuja, mitä osoittavat myös useat tutkimukset. Paikallislehdet ovat säilyttäneet asemansa verraten hyvin myös median murroksessa.

– Median toimintaedellytyksiä pitäisi tukea, ei heikentää. Se on koko yhteiskunnan etu, alleviivaa Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry:n puheenjohtaja, Rantalakeuden päätoimittaja Sauli Pahkasalo kannanotossa.

Uutismedian liiton paikallislehtijaoston puheenjohtaja, UutisOivan päätoimittaja ja Präntti Oy:n toimitusjohtaja Katri Linnikko puolestaa pitää paikallislehtien säilymistä kattavasti ympäri Suomea tärkeänä asiana demokratian kannalta.

–Mikäli joltain paikkakunnalta loppuu oma lehti, alue jää väistämättä vähän varjoon. Missä sen jälkeen kerrotaan aluetta koskevasta päätöksenteosta, ilmoitetaan alueen tapahtumista ja käydään keskustelua paikkakunnan asioista?

Kannanotossa edellytetään, että paikallislehtien asemaa ja uudistuksien vaikutuksia tulisi tarkastella uudelleen niin postilaissa kuin Postin sisällä. Postissa toivotaan käytettävän myös omistajaohjausta.