Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ra­ja­mies: Itä­ra­jan val­von­ta li­sään­ty­nyt ul­kois­ten uh­ka­ku­vien vuoksi

– Itärajan valvonta on lisääntynyt myös Kuusamon kohdalla erityisesti viimeisen vuoden aikana ulkoisten uhkakuvien vuoksi.

– Tämä merkitsee samalla sitä, että rajavartijoiden määrä ei ainakaan näillä näkymin laske nykyisestä. Kuusamoon on siirtynyt jopa rajavartijoita Kaakkois-Suomesta, koska heidän tehtävänsä siellä ovat vähentyneet pienentyneiden venäläisturistimäärien vuoksi. Lisäksi Lapin ja Kainuun rajavartioston alueille on palkattu uusia työntekijöitä suoraan kurssilta. Naisiakin on palkattu.

Näin sanoi Kuusamon rajavartioaseman päällikkö Jyrki Säkkinen rajavartiolaitoksen vuosipäivän tilaisuudessa Kuusamossa tiistaina.

Säkkisen mukaan Kuusamossa voidaan elää rajaturvallisuuden suhteen luottavaisin mielin, luottavaisemmin kuin esimerkiksi puolenkymmentä vuotta sitten.

Kuusamossa on tänä päivänä enää kaksi rajavartioasemaa: Kuusamon ja Kortesalmen. Kuusamon rajavartioasemalla on 20 rajavartijaa ja Kortesalmella 30. Enimmillään Kuusamossa oli yhdeksän rajavartioasemaa ja noin 150 rajavartijaa.

Kortesalmi vastaa Kuusamon rajanylityspaikalla passintarkastuksista ja rajavalvonnasta noin kymmenen kilometrin matkalla. Kuusamon rajavartiostolle jää rajavalvontaa noin 120 kilometrin matkalta.

Säkkisen mukaan teknistä valvontaa on lisätty selvästi viimeisen kahden vuoden aikana niin rajavyöhykealueella kuin sen ulkopuolella, noin 20 kilometrin päässä rajasta. Niin sanottuja taktisia kameroita, joita voi verrata riistakameroihin, on maastossa kymmenittäin.

Teknisen valvonnan myötä rajaviranomaisilla on entistä parempi tilannetieto siitä, mitä rajan ympäristössä tapahtuu, Säkkinen sanoi.

– Laitteiden myötä me pystymme havaitsemaan helpommin vaikkapa rajavyöhykkeellä luvatta liikkuvat ihmiset.