Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Sak­sa­lai­set kai­paa­vat lisää omaa kiel­tään ja mat­kai­lu­mark­ki­noin­tia: Tietoa ei ole Ru­kas­ta, Hankien va­los­ta, rin­tei­den kun­nos­ta eikä la­duis­ta

Bastian Thate (takana) toi perheensä tapaamaan Savon sukulaisia Rukalle.
Bastian Thate (takana) toi perheensä tapaamaan Savon sukulaisia Rukalle.
Kuva: Mikko Halvari

Miljoonien saksalaisten suosimassa Itävallassa paljon lasketellut saksalaislääkäri Bastian Thate kertoo, että Ruka on huippupaikka rinteiden kunnon puolesta ja aurinkokin paistaa. Hän yllättyi jo helmikuun alun valosta ja kertoo, ettei eikä Itävallasta löydy kelkka- ja huskysafareita tai Kuusamon rauhaa.

– Itävallan laskettelurinteet ovat aivan täynnä. En veisi lapsiani sinne. Siellä lämpö pehmentää lumen raskaaksi, mutta täällä lumi on kevyttä harjoitteluun Thate sanoo.

Thate toivoo alueen matkailuyrittäjiltä lisää saksankielisiä palveluita ja nettisivuja reittilentoyhteyksien lisääntymisen myötä.

– Lentoyhteydct ovat nykyaikaa ja ihmiset varaavat lennot ja majoitukset itse, mutta saksalaisten maksukykyinen ikäpolvi ei osaa englantia, kertoo Thate, joka tuli Kuusamoon perheineen Leipzigin läheltä. Perhe tapaa sukulaisia ja lastensa savolaisia isovanhempia mäkiviikon merkeissä Rukalla.

Thate kertoo, että saksalaiset eivät yleensä edes tiedä, että Suomessa voisi lasketella tai aurinko paistaisi täällä keskitalvella.

– Saksalaiset pitävät Suomea tasaisena, eikä edes Saksassa suosituista murtomaahiihtomahdollisuuksista tiedetä.

”Lentojen sujuvuus on A ja O.

Matkailualalla työskennellyt perheen äiti Mira Thate kannustaa Rukaa entisestään suurempiin markkinointiponnistuksiin Saksassa, koska reittilentoja lisätään Kuusamoon. Thatet valitsivat kohteeksi Kuusamon, koska tarjolla olleet Rovaniemen ja Lapin lennot olisivat vaatineen yöpymistä Helsingissä.

– Meiltä on Kuusamoon suoria lentoja tarjoavaa Frankfurtia lyhyempi matka Berliiniin, josta lensimme. Vaihto Kuusamon koneeseen Helsingissä onnistui nopeasti. Lentojen sujuvuus on A ja O, hän sanoo.

– Omat monot sopivat matkatavaroihin, mutta sukset piti vuokrata. Ruuhkaisessa Itävallassa emme voisi jättää tavaroita pöytään, täällä emme pelkää varkaita.