Yrittäjälinja: Lu­kio­lais­ten mi­niy­ri­tyk­set ki­saa­vat tänään Oulussa

Kesätyöt: Nuoria pal­ka­taan metsää is­tut­ta­maan

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Skot­lan­ti­lai­nen yrit­tä­jä suun­nit­te­lee sadan huskyn tarhaa Itä-Kuu­sa­moon – naa­pu­reil­le se ei kelpaa, vaikka koi­ra-aje­luis­ta on jo pulaa: "Tässä pu­hu­taan tu­han­sis­ta mat­kai­li­jois­ta"

Husky-koirien vetämät valjakkoajelut ovat matkailijoiden suosiossa. Valjakkoajelujen järjestäjistä on kerrottu olevan jo pulaa Kuusamossa. Philip Rossin vuokraama alue suurelle kennelille sijaitsee          lähellä Piskamojärveä, jonka rannassa sijaitsee myös kunnallisvalitusta suunnittelevan Jarmo Pitkäsen Ravintola Tundra.
Husky-koirien vetämät valjakkoajelut ovat matkailijoiden suosiossa. Valjakkoajelujen järjestäjistä on kerrottu olevan jo pulaa Kuusamossa.
Husky-koirien vetämät valjakkoajelut ovat matkailijoiden suosiossa. Valjakkoajelujen järjestäjistä on kerrottu olevan jo pulaa Kuusamossa.
Kuva: Mikko Halvari

Rukan ja Kuusamon välillä sijaitsevan Piskamojärven rannasta kohoavaan Ruukinvaaraan ollaan perustamassa sadan koiran koiratarhaa. Naapurit ovat nousseet vastustamaan tarhaa.

Tarhan taustalla on alunperin Skotlannista lähtöisin oleva koiravaljakkoyrittäjä Philip Ross. Hän kertoo pyörittäneensä husky-toimintaa Itä-Kuusamossa jo vuodesta 1995 alkaen. Ross tunnetaan myös koiravaljakkokisoista.

Ross kertoo uuden suuren koiratarhan vastaavan Kuusamoon turisteja tuovien safariyritysten kolme vuotta kestäneisiin pyyntöihin saada lisää ajelumahdollisuuksia koiravaljakoilla.

– Koiravaljakkoajelu on kaikista kysytyin aktiviteetti ja tässä puhutaan tuhansista matkailijoista.

– Keskustelin helmikuussa kaupungin yhdyskuntajohtaja Jarkko Tammen kanssa, että mistä löytyisi sopiva tukikohdan paikka ja tila suurelle kennelille. Rukan lähellä oli vain vähän sopivia paikkoja ja kaupunki osoitti tämän.

Ross vuokrasi alueen kaupungilta kesällä viideksikymmeneksi vuodeksi.

Ross haki vuokraamalleen maalle rakennuslupaa asuinrakennukselle, kodalle ja varastolle. Kuusamon kaupungin rakennusvalvonta myönsi luvan. Ravintola Tundran yrittäjä kuitenkin huomautti rakennusvalvonnan päätöksestä ja teki siitä oikaisuvaatimuksen. Ympäristölautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen.

– Ei pidä paikkaansa, että hakisin tätä ikään kuin salaa. Suuren husky-kennelin suunnitelmat ovat kaupungilla ja myös naapurit, kuten myös Tundran Jarmo Pitkänen on ne nähnyt.

Ross sanoo, että ympäristölupaa ei tarvita ja esimerkiksi koirien ulosteet tullaan kompostoimaan kaupungille esitetyn suunnitelman mukaan.

Rakennusluvan saanut rakennus on Rossin mukaan koirien hoitajan asunto.

– Siellä täytyy olla koko ajan. Lisäksi rakennukseen tulee esimerkiksi toimisto ja koiranhoitohuone. Kota on tarkoitettu taukopaikaksi. Alueelta on mahdollista rakentaa koiravaljakkoreitit maanomistajien kanssa yhteistyössä, Ross kertoo.

Ross sanoo myös, että koirasafareilla tarvitaan myös ruokatarjoilua, jota esimerkiksi Tundra voisi olla tarjoamassa.

Kaupungin taholta kerrotaan, että oikaisuvaatimuksen tekijät ovat aikaisessa, koska koko koiratarhasta ei olla nyt päätetty, vaan vasta asuinrakennuksen rakennusluvasta.

– Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat tässä ikään kuin etukenossa, arvioi Jarkko Tammi.

Lautakunnan yksimielisen hylkäävän päätöksen perusteluksi on kirjattu, että koiratarhan pitoa ei ole lähtökohtaisesti ympäristölainsäädännössä säädetty luvanvaraiseksi toiminnaksi. Lupavelvollisuus voi kuitenkin muodostua, jos toiminnasta aiheutuu naapureille kohtuutonta rasitusta.

– Etukäteen ei voi tietää aiheutuuko naapureille kohtuutonta rasitusta. Melumittaukset yms. voidaan tehdä vasta sitten, kun mahdollinen koiratarhatoiminta on käynnissä, lautakunnan päätöksessä perustellaan.

Koiravaljakkoajelu on kaikista kysytyin aktiviteetti ja tässä puhutaan tuhansista matkailijoista.