Suurpetokeskus: Eläimet siir­ret­tä­vä toisiin eläin­tar­hoi­hin tai lo­pe­tet­ta­va 31.10 men­nes­sä

Toimittajalta: Bud­je­tin teko voi ah­dis­taa, mutta minulle se toi mie­len­rau­han

Öljy tuoksuu vieläkin: Park­ki­pai­kan alta nos­tet­tu 3500 tonnia saas­tu­nut­ta maata

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Sulon pen­tu­haa­veet Kuu­sa­mos­sa jäivät to­teu­tu­mat­ta - ”Jos Juuso heit­täy­tyy ro­mant­ti­sek­si, kesällä yri­te­tään uu­des­taan”

Pentujen sijaan Suurpetokeskuksessa odotetaan nyt, milloin karhut kömpivät talvipesistään. Heti herättyäänn ne viihtyvät omissa oloissaan, minkä jälkeen on aika tankata.
Pentujen sijaan Suurpetokeskuksessa odotetaan nyt, milloin karhut kömpivät talvipesistään. Heti herättyäänn ne viihtyvät omissa oloissaan, minkä jälkeen on aika tankata.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon Suurpetokeskuksessa ei nähdä karhunpentuja tulevana kesänä. Lempi kyllä leiskui viime kesän samassa tarhassa viettäneiden Juuso- ja Reeta-karhun välillä, mutta jälkikasvun hankkiminen ei siis ainakaan vielä onnistunut.

Suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalainen on seurannut tammi-helmikuun ajan tiiviisti, kantautuisiko Reetan talvipesästä pikkukarhujen ääntelyä. Mitään pentuihin viittaavaa ei kuitenkaan ole tähän mennessä kuulut.

Hyvin todennäköisesti pentuja ei siis tule, sillä karhunpennut syntyvät tyypillisesti juuri tammi-helmikuussa.

– Prosentit ovat aika vähissä, Karjalainen myöntää.

Yritetäänkö pentuja uudestaan tänä kesänä?

– Katsotaan. Se vähän riippuu, että miltä se alkaa näyttää, että ovatko karhut innokkaita sellaiseen.

Kun pentujen odottaminen päättyy, ryhdytään Suurpetokeskuksessa odottelemaan kevään toista kohokohtaa. Karjalaisen mukaan karhujen voi odottaa kömpivän pesistään vapun tienoilla.

– Ensin niiden kanssa aletaan vähän seurustelemaan, mutta karhuilla ei ole nälkä vielä viikkoihin (heräämisestä). Ne alkavat vasta sitten olla kiinnostuneempia ihmisen läsnäolosta, kun niille maittaa ruoka. Sitä ennen karhut vain käppäilevät tarhassa, ovat omissa oloissaan, hän kertoo.

Juuri tästä syystä Suurpetokeskus aukeaa yleisölle vasta, kun karhut liikkuvat muuallakin kuin tarhojensa syrjäisimmissä nurkissa.

– Aikalailla entiset työntekijät ovat kesäksi tulossa. Riippuu vähän siitä, miten niitä saa tänne taas kotiutettua, että pitääkö ruveta kyselemään lisää. Emme kuitenkaan ota ihan ketä sattuu, vaan kyllä työhön tulevalla pitää olla kiinnostusta tähän hommaan, Karjalainen pohjustaa tulevaa kesää.